Русия отговори на новите заплахи


Русия отговори на новите заплахи Руският президент Владимир Путин подписа указ за встъпването в сила на Доктрина за информационната сигурност.

Документът засяга широк спектър от заплахи и предизвикателства пред Русия — от хакерски кибератаки до натиска, на който руските медии са подложени в чужбина. Според редица експерти такава доктрина отдавна е била нужна — по подобие на приетите в САЩ и Китай.

Документът за първи път в историята на страната дава обемно и точно определение на явлението, наречено „информационна война”.

В него се посочва „засиленото действие на спецслужбите в определени държави по оказване информационно и психологическо въздействие с цел дестабилизиране на вътрешнополитическата и социална ситуация в Русия”.

Изтъква се увеличеният брой публикации в чуждите медии, които представят изкривена и невярна информация за държавната политика на страната, и „активизирането на организации, осъществяващи техническо разузнаване в руските държавни органи, научни организации и предприятия от военно-промишления комплекс”.

В Доктрината са посочени и методите, по които държавата смята да отговаря на заплахите и да неутрализира информационните атаки, целящи да разрушат нейните традиционни духовно-нравствени ценности.

Като заплаха се определя общественият натиск в социалните мрежи, предизвикващ междурелигиозна и междунационална омраза, и опитите да се фалшифицира руската история в интерес на чужди геополитически цели.

При това се отбелязва, че борбата срещу изкривяването на историята не е насочена срещу самите историци, „напротив, на историческите изследвания, на работата в архивите се придава особено значение. Но не трябва да си затваряме очите пред целенасочените действия за извращаване на фактите, манипулацията с тях, за да се окаже идеологически натиск.

Не става дума обаче за изключване на научноизследователския плурализъм”, заяви президентският говорител Дмитрий Песков.

Приетият документ поставя пред ведомствата конкретни задачи, смятат експертите. Така например, министерството на промишлеността ще трябва да модернизира целия спектър на производство на електронната база за военния и гражданския сектор.

Министерството на съобщенията — да създаде нови технологии за гарантиране сигурността на информационните системи и тяхното управление. На депутатите им предстои да разработят закони, улесняващи развитието на цели нови сфери в икономиката.

Advertisements

Posted on 12.12.2016, in Анализи, Национална сигурност and tagged , , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink. Вашият коментар.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: