Центърът на света се измести на изток


Центърът на света се измести на изток С президентски указ миналата седмица влезе в действие нова концепция за външната политика на Русия. Предишната версия, приета през февруари 2013 г., вече бе загубила актуалност, като се има предвид ускореното развитие на събитията през последните четири години.

В документа се отделя внимание на широк спектър от проблеми, засягащи сигурността на страната и насоката на нейните действия в международните отношения.

Укрепването на международното право е сред приоритетите на Русия, се казва в документа. Москва винаги се е придържала стриктно към поетите от нея ангажименти по договорите за контрол над въоръженията, но настоява за същото от своите партньори.

В новата концепция се подчертава, че Москва е готова за по-нататъшно обсъждане на поетапно съкращаване на ядрените потенциали и се стреми към по-строг режим на неразпространение на ядреното оръжие, както и към подписване на договор за предотвратяване надпреварата във въоръжаването в космоса. Отбелязва се също, че опасността от война, включително ядрена, между водещите държави не е висока, но нараства рискът от въвличането им в регионални конфликти.

Специално място в новата външнополитическа концепция на Русия е отделено на отношенията с НАТО и САЩ. Москва не може да приеме разширяването на алианса, приближаването на неговата инфраструктура до руските граници и засилването на различни военни дейности.

Освен това Русия възприема като заплаха създаването на американска система за ПРО и запазва правото си да предприеме адекватни ответни мерки. Важно значение се придава на изпълнението на договора с Вашингтон за стратегическите нападателни оръжия и се изразява надеждата, че САЩсъщо ще изпълняват своите ангажименти по него и ще се придържат към нормите на международното право.

Русия е заинтересувана от изграждане на взаимноизгодни отношения със САЩ, като се има предвид особената отговорност на двете страни за международната сигурност, се казва в документа. Москва обаче няма да допусне Вашингтон да оказва натиск върху нея и си запазва правото да реагира твърдо на неприятелски действия.

Русия ясно посочва категоричните си намерения за решаване на конфликта в Сирия и запазване единството, независимостта и териториалната цялост на страната. Москва продължава да настоява, че борбата срещу тероризма трябва да се организира на базата на широка международна коалиция.

Като главна тенденция в съвременния етап на развитие на света се посочват засилващите се опити за постигане на глобално доминиране и на този фон ООН остава без алтернатива като център за регулиране на международните отношения.

Русия ще съдейства за усъвършенстване механизма за прилагане решенията на световната организация и активно ще противодейства на опитите за намеса във вътрешните работи на държавите и промени на власти по неконституционен начин.

Във връзка с безпрецедентната кампания с опити да бъдат ограничени възможностите на руските медии и някои културни институции, работещи на Запад, Москва предупреждава, че ще отговори по съответен начин. Ще бъдат използвани съвременни технологии за усилване позициите на руските медии в чужбина и в защита на тяхната сигурност.

В документа се определят задачите и целите на руската външна политика и в много други сфери. Русия ще разширява присъствието си в Антарктика, ще работи за намаляване напрежението на Корейския полуостров, ще продължава да развива сътрудничеството си с Китай и добросъседските отношения с Япония.

Новата външнополитическа концепция е стройна система от възгледи на базовите принципи, приоритетните направления и обновените цели и задачи. Сред тях освен гарантирането на сигурността и суверенитета на страната е създаването на благоприятни условия за нейния устойчив икономически растеж и засилване ролята й като един от влиятелните центрове на съвременния свят.

Днес светът преживява период на дълбоки промени, чиято същност е във формирането на полицентрична международна система. Структурата на международните отношения продължава да се усложнява, а в резултат от процеса на глобализация възникват нови центрове на икономическо и политическо влияние, се казва в документа.

Наблюдава се разсредоточване на световния потенциал и развитие, които се изместват към Азиатско-тихоокеанския регион. Намаляват възможностите на историческия Запад да доминира в световната политика и икономика. Отчетливо започва да се проявява многообразието на културите и цивилизациите, на моделите за развитие на държавите.

Posted on 11.12.2016, in Анализи, Международна политика and tagged , , , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink. Вашият коментар.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: