Новоизбраният президент на Молдова Игор Додон е за сътрудничество с Евразийския икономически съюз


Новоизбраният президент на Молдова Игор Додон е за сътрудничество с Евразийския икономически съюзНовоизбраният президент на Молдова Игор Додон разчита в началото на новата година да подпише рамковото споразумение за сътрудничество с Евразийския икономически съюз.

„Като икономист разбирам, че за нас е нужно укрепянето на интеграцията в Евразийското икономическо пространство.

Защото това за нас има смисъл и е изгодно. Но това решение може да бъде прието само от парламентарното мнозинство.

Подписването на рамковото споразумение за сътрудничество- е това, което ние можем да направим.

Инициативите свързани с външната политика са прероатива на президента. След парламентарните избори се надявам, че ще бъдат взети и други решения“,- каза Игор Додон.

И за това новоизбраният президент на Молдова направи първото си официално посещение именно в Москва, а не в Брюксел, за да даде ясен знак, кой път именно избира за страната си и какви предпочитания изповядва народът на Молдова, без да следва чужди модни тенденции.

„Лично аз съм евроскептик. И не смята, че Молдова ще става член на Евросъюза. Това не ни е нужно. Има споразумение за асоциация с ЕС, срещу което аз се боря всичките тези години.

Ако зависеше само от мен, на секундата това споразумение щеше да бъде преразгледано и анулирано. Но президента няма такива пълномощия.

Това са пълномощия на парламентарното мнозинство. И докато то е про-европесйко няма къде да избягаме от него.“,- добави още Игор Додон.

ЕС не се явява вече желана „дестинация“ за членство и е позагубило блясъка си и лъскавия си имидж на фона на глобалните кризи, неспособността за справяне на мигрантския въпрос, единната, неизгодна за много икономики на страни членки, политика включваща например подкрепянето на санкциите.

Това е само част от нещата, които превръщат Еврпосъюза в обединение, което е изчерпало смисъла си.

Напомняме, че едва ли и напускането на Великобритания е импулсивно- по-скоро добре обмислен ход. Италия също подава сигнали, че иска да си възвърне суверенитета.

Общо взето, далновидните политици предчувстват, че ЕС си отива- всеки ден, просто медиите продължават да поддържат илюзията за неговата значимост.

Светът се преструктурира и поема в нова посока- посоката на правото да отстоява собствения си избор и национални интереси.

 

Posted on 11.12.2016, in Икономика, Международна политика and tagged , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink. Вашият коментар.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: