„Известия”: Създават „Правозащитна карта на Русия”


„Известия”: Създават „Правозащитна карта на Русия”На 7 декември на свое заседание Координационният съвет на руските омбудсмани обсъди прошенията на граждани, събрани с помощта на „горещата линия”, въпросите за усъвършенстване на контрола в изборните секции, мониторинга по спазване правата на човека по време на изборната кампания 2016, както и появата в паспортите на страница за отбелязване, че притежателят на паспорта е гласувал.

Регионалните омбудсмани обявиха също, че се създава „Правозащитна карта на Русия”, пише в. „Известия”.

Заседанието, състояло се в дома на правителството на Московска област, бе председателствано от омбудсмана на РФ Татяна Москаленко. На форума присъства и държа реч генералният секретар на Съвета на Европа Турбьорн Ягланд, който е на официално посещение в Русия и във вторник се срещна с президента Путин.

Той отбеляза, че „Русия винаги е била част от Европа. Но днес Европа всеки ден се сблъсква със заплахата от раздробяване. Проблеми с правата на човека има във всички страни. Просто в една са по-остри, отколкото в други”.

По думите на Ягланд сътрудничеството с Русия е успешно. Той посочи като пример борбата с допинга и насилието сред футболните фенове. Според госта съществуващите проблеми в Русия по отношение правата на човека са свързани с положението на мигрантите.

„Някои мигранти не могат да получат регистрация и остават без какъвто и да било статут, живеят в сложни условия”, каза Ягланд.

Разисквайки по мониторинга за изборите през септември 2016 г., участниците в съвещанието отбелязаха, че омбудсманите са си свършили работата по места. По думите на Татяна Москалеко, изборите за Думата са се състояли и благодарение на добре организираната работа на омбудсманите и взаимодействието с ЦИК.

По време на вота в централния офис на омбудсмана на РФ са били получени 83 съобщения за нарушение на избирателите права, както и предложения на граждани. Всичко това е предадено в ЦИК и е включено в доклада до президента, уточни Москаленко.

По думите на един от участниците в съвещанието — омбудсмана на Санкт Петербург Александър Шишлов, избирателните права са ключови, фундаментални и затова е важно да се работи след изборите с обръщенията на гражданите, което се и прави.

В това отношение голяма е ползата от създадената „гореща линия”, по която са били приети от гражданите около 8хиляди съобщения, а около 2,7 хил. са дошли в писмен вид.

Новината на заседанието бе съобщена от Татяна Москаленко — в Думата е внесен документ, според който в паспортите на гражданите на РФ да се въведе страница, на която да се отбелязва фактът на гласуване, за да се изключи възможността за гласуване по няколко пъти.

Александър Шилов направи предложение за промени в организирането на вота, в частност — видеонаблюдението да се озвучи, защото според него „в секцията се озвучават едни цифри, а в документите се вписват други и това е сложно доказуемо”.

По време на заседанието се състоя и презентация на електронния информационно-просветителски проект „Правозащитна карта на Русия”.Целта е да се събере статистика на обръщенията на гражданите към регионалните и федералните омбудсмани.

Експертите са убедени, че картата ще спомогне за сформирането на цялостна картина и намиране на най-ефективните механизми за решаване на типични проблеми.

Advertisements

Posted on 11.12.2016, in Вътрешна политика and tagged , , , , , , , , , . Bookmark the permalink. Вашият коментар.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: