В условията на геоикономически предизвикателства гарантирането на икономическата сигурност на Русия е въпрос на национален суверенитет


В условията на геоикономически предизвикателства гарантирането на икономическата сигурност на Русия е въпрос на национален суверенитетВ сряда Владимир Путин свика Съвета за сигурност към президента, по време на който бе обсъдена стратегията за икономическа сигурност на Русия до 2030 г.

В нея става дума преди всичко за приоритетите в сферата на икономиката на страната, за стратегическите сектори, представен беше обширен и детайлно разработен проект за предстоящите задачи.

Експертът в Държавната Дума академик Константин Андрианов коментира събитието пред специализираното издание „Экономика сегодня”.

Разработката и практическата реализация на стратегията за икономическа сигурност на страната е изключително важен момент, защото сега в условията на поредица от геоикономически предизвикателства и геополитическо напрежение гарантирането на икономическата сигурност е въпрос на национален суверенитет, а следователно и на осигуряване на здрави позиции на международната икономическа и политическа арена.

Самата същност на икономическата сигурност е комплексно понятие. То включва продоволствието, промишлеността, технологиите, енергетиката, външноикономическите връзки и финансите.

Днес на първо място излизат въпросите с гарантирането на промишлената, технологичната и финансовата сигурност.

Неприемлив е например фактът, че две трети от експорта на Русия заемат въглеродите. Освен това има основания за безпокойство за промишлената сигурност.

Ние отбелязваме прекалено висок износ на основни производствени фондове на индустрията, който достига 78 на сто за обработващата промишленост, а в някои отрасли на машиностроенето показателят надхвърля 80 процента. Това е два пъти повече от пределно допустимото критично равнище, което е 40 на сто. Същевременно средното ниво на внос на машиностроителна продукция на вътрешния пазар достига 90 процента.

Това е пряка заплаха не само за промишлената сигурност на страната, но и въобще за националната й сигурност. В този смисъл гарантирането на промишлената и технологична сигурност стои на първо място.

Не по-малко актуален е проблемът за финансовата сигурност. Националната валута и финансовата система на Русия като цяло са крайно уязвими и зависими от конюнктурата на световното икономическо развитие, зависещо от световните суровинни пазари. Затова е задължително да се понижава степента на тази зависимост и да се засилва финансовият суверенитет.

За постигането на тези цели първата необходима стъпка трябва да бъде смяната на икономическия курс. Нужен ни е принципиално нов курс на развитие, при който на преден план да излязат промишленият и социалният капитал, а финансовият да ги обслужва.

Именно такъв подход трябва да залегне в основите на разработваната стратегия за икономическа сигурност на Русия — 2030.

Posted on 11.12.2016, in Анализи, Икономика and tagged , , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink. Вашият коментар.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: