Русия тества революционна безпилотна подводница, способна да носи ядрено оръжие


Русия тества революционна безпилотна подводница, способна да носи ядрено оръжиеРусия извърши тест на революционна безпилотна подводница, способна да носи ядрено оръжие, която представлява голяма стратегическа заплаха за американски пристанища.

Американското разузнаване засекли теста на безпилотната подводница, наречена от Пентагона с кодово име „Каньон“, при пускането й да плава от борда на подводница от клас „Саров“ на 27 ноември, съобщили служители на пентагона, запознати със случая, съобщи „Уошингтън Фрий Бийкън“ (УФБ). няма информация за мястото на теста и за резултатите от изпитанието.

Говорител на Пентагона отказа да коментира въпроса: „Следим внимателно развитието на подводните сили на Русия, но няма да коментираме специално някои от тях“.

Според информации в руски медии „Каньон“ може да се потапя на дълбочина до 1000 м., да се движи самостоятелно на разстояние от 10 000 км., развивайки скорост до 56 възела в час.

За първи път руският проект беше огласен от УФБ през септември 2015 г., а два месеца по-късно информацията беше потвърдена от руски военни.

В Русия проектът е с името „Океанска многоцелева система „Статус-6″“. Разработен е от конструкторското бюро „Рубин, което е част от предприятието на отбранителната промишленост, изграждащо руските подводници.

Според американското разузнаване „Каньон“ ще бъде въоръжена с най-мощните ядрени бойни глави, чиято взривна мощност се равнява на експлозията на милиони тонове тротил.

Това оръжие може да бъде използвано срещу американски пристанища и бази, включително и срещу тези, които се ползват от ядрените подводници с балистични ракети.

Двете пристанища за американски ядрени подводници са в Кингс Бей, Джорджия, и Пюджет Саунд в щата Вашингтон.

Advertisements

Posted on 10.12.2016, in Въоръжени сили, Ядрено оръжие и стратегическа стабилност and tagged , , , , , , , , . Bookmark the permalink. Вашият коментар.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: