Боевете за Алепо разкриват съпричастието на Запада към терористите от ИДИЛ


Боевете за Алепо разкриват съпричастието на Запада към терористите от ИДИЛПритиснатият в ъгъла звяр хапе най-силно. Така може да бъдат определени отчаяните опити през тази седмица на ислямистките банди и техните западни покровители да се измъкнат от поражението, което понасят в най-големия сирийски град Алепо.

В понеделник бе обстреляна току-що разгърнатата в един от освободените квартали на града руска военно-полева болница. С точно прицелно попадение тя бе унищожена и там загинаха медицинските сестри старшина Надежда Дураченко и сержант Галина Михайлова. При обстрела тежко бе ранен военният лекар Вадим Арсентиев. След спешна операция в базата Хмеймим той бе транспортиран в изкуствена кома в Русия.

В сряда почина и полковник Руслан Галицки — инструктор в сирийската армия за усвояване на новодоставено артилерийско оръжие. Той бе тежко ранен при друг обстрел и въпреки усилията на лекарите не можа да бъде спасен. И тримата загинали воини бяха удостоени с високи държавни отличия.

Говорителят на руското министерство на отбраната генерал Игор Конашенков обвини САЩ, Великобритания и Франция в съучастие в нападението на болницата и гибелта на руските военни медици.

Наличните данни свидетелстват, че притиснатите на малка територия в източно Алепо ислямисти не са в състояние да нанасят точни удари без външна помощ, с която са им били дадени координатите на точното разположение на болницата. Затова според генерала отговорността за убийството на медсестрите лежи както върху преките изпълнители, така и върху поръчителите на престъплението.

„Да, господа покровители на терористите от САЩ, Великобритания, Франция и други съчувстващи им страни и организации, кръв има и по вашите ръце”, каза той.

Не по-малко възмутително и цинично е поведението на т.нар. международни хуманитарни организации, които обикновено по най-малкия повод и по скалъпена лъжлива информация изразяват демонстративно безпокойство за хуманитарната обстановка в Алепо, този път цинично мълчат.

За пореден път те поставят на една везна сирийските и руските военни и терористите, които носели „еднаква вина” за обстрела по болницата и смъртта на медиците.

„Ние разчитахме най-малко на уважение от страна на Международния комитет на Червения кръст (МКЧК) към дейността на нашите лекари в Алепо и осъждане на т.нар. умерена опозиция. Но получихме цинични коментари, недостойни за високия статут на МКЧК и свидетелстващи за равнодушие към убийството на руските лекари в Алепо”, заяви Конашенков.

Според руския външен министър Сергей Лавров това е планирана акция на онези, които се опитват да запазят позициите си в Алепо под прикритието на покровители в чужбина.

„Печално е, че западните страни, които се кичат със своята загриженост за правата на човека и хуманитарната ситуация в Алепо и в цяла Сирия, всъщност се придържат към политика на подкрепа на радикалите и екстремистите”, каза той.

Същевременно с пелена на мълчание бе покрита унищожителната бомбардировка на болница в иракския град Мосул и броят на жертвите се държи в дълбока тайна. Според съобщения на американските военни имало данни, че там се укриват бандити на ИДИЛ.

Казва се, че ударът е нанесен от „коалицията на съгласните”, водена от САЩ, която предприе операция по „освобождаването” на града. То трябваше да бъде поднесено за очакваната победа на Хилари Клинтън на президентските избори. Не се състояха нито победата на Хилари, нито освобожданието на Мосул.

Операцията заглъхна в пясъците на пустинята, заедно със стотиците жертви на гражданското население. По същото време е бил бомбардиран и окупираният от терористите град Ел Кайм на границата със Сирия, където са загинали над 70 мирни жители и многократно повече — ранени. Както и при множеството предишни подобни случаи на масово изтребление на невинни хора, за тези „съпътстващи жертви” се мълчи.

През седмицата САЩ демонстрираха и учудващо дипломатическо оживление. Те настояват за „срочно прекратяване на боевете за Алепо, създаване на коридори за извеждане на представителите на умерената опозиция и мирни граждани и за доставяне на хуманитарна помощ”. Тези искания се подкрепят и от колективния Запад. Такава бе и целта на предложената преди дни в Съвета за сигурност резолюция, на която Русия и Китай наложиха вето.

След като тя не успя, лидерите на шест „водещи страни” — САЩ, Канада, Великобритания, Германия, Франция и Италия разпространиха декларация, че „ще въведат санкции срещу съюзниците на Башар Асад” заради действията на сирийската армия в Алепо.

Държавният секретар Джон Кери не спира да звъни по телефона и да се среща със Сергей Лавров, за да му предлага решения, които сам на следващия ден оттегля.

Дипломатическата суматоха е обяснима, защото тревогата съвсем не е за „опозиционерите” от „Ан Нусра” и още по-малко за жителите на Алепо. Вълнението е за десетките действащи сред терористите т.нар. военни инструктори от САЩ, Великобритания, Германия и други страни.

След като сирийската армия завладя вече 90 на сто от територията на града, тяхното тайно измъкване стана много проблематично. За присъствието им в лагера на ислямистите неколкократно вече изтича информация в арабските медии.

Затова на Запада спешно му трябва спиране на огъня. Защото и коридори, и хуманитарна помощ за Алепо отдавна има. Мирните граждани и готовите да се възползват от амнистия ислямисти всеки ден напускат по тези пътища окупираните от терористите квартали.

А хуманитарна помощ до този момент доставя само Русия. С други думи, Западът изпадна в истерия, защото губи войната, защото начертаният от него сценарий за Близкия изток се провали.

Защото, колкото и да се пази в тайна, все по-явна става неговата подкрепа за ислямистите. Все по-трудно ще намира оправдание пред собствените си граждани, стотици от които вече станаха жертви на терористите в самата Европа.

Циничният маскарад е към своя край.

Advertisements

Posted on 10.12.2016, in Анализи, Международна политика and tagged , , , , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink. Вашият коментар.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: