Геополитическата роля на Русия нарастна значително в Близкия изток


Геополитическата роля на Русия нарастна значително в Близкия изтокГеополитическата роля на Русия нарасна значително, заяви председателя на казахстанския сенат – Касим Токаев, цитиран от РИА Новости.

Той заяви, че преди 25 години Сирия, Либия, Йемен и Ирак са били „сравнително спокойно държави“.

„Сега тези държави са огнища на международно напрежение и са в челните редици на глобалния дневен ред. При тези условия геополитическата роля на Русия значително се повиши.

С въвеждането на своите войски в Сирия, Русия взе стратегическа инициатива в Близкия Изток. Своето влияние в региона сериозно засили и Иран“, заяви Токаев.

В Москва кремълският говорител Дмитрий Песков заяви, че евентуално споразумение между САЩ и Русия за безопасно извеждане на бунтовниците от Алепо все още е в дневния ред, но че засега не са планирани разговори между двете страни, съобщиха Ройтерс и ТАСС.

Преговорите продължават без изглед за успех.

Песков каза пред журналисти по конферентна връзка, че руски и американски експерти са в непрекъснат контакт за Сирия, но че не е информиран дали са планирани преговори на по-високо равнище.

Вчера руският външен министър Сергей Лавров съобщи, че САЩ са оттеглили предложение за извеждане на бойците от източната част на Алепо, направено от държавния секретар на САЩ Джон Кери на 2 декември, и са предложили нова инициатива, но добави, че двамата няма да могат да се срещнат днес за нови консултации.

Лавров констатира, че “не се получава сериозен разговор за Сирия с американците” и каза, че “се създава впечатлението за опити във Вашингтон за дискредитиране на изявленията и действията на Кери, на срещите с когото бяха постигнати споменатите договорености”.

 

Advertisements

Posted on 07.12.2016, in Международна политика and tagged , , , , , , , , . Bookmark the permalink. Вашият коментар.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: