Генерал Конашенков: Атаката срещу болницата в Алепо е не само нарушаване на международното право, а и предумишлено убийство на лекари (видео)


Генерал Конашенков: Атаката срещу болницата в Алепо е не само нарушаване на международното право, а и предумишлено убийство на лекари (видео)В случая с атаката срещу руска мобилна болница в сирийския град Алепо не става дума само за грубо нарушаване на международното хуманитарно право, а за предумишлено хладнокръвно убийство на лекари, заяви говорителят на министерството на отбраната на Русия, генерал-майор Игор Конашенков, цитиран от РИА „Новости“ .

В понеделник бойци от така наречената сирийска опозицияобстреляха мобилна военна болница в града, две руски военнослужещи-медици загинаха, един е тежко ранен.

При атаката пострадаха и местни жители, дошли за преглед. ТАСС публикува кадри от болницата в Алепо, обстреляна от бойци на сирийската „опозиция“:

От Международния комитет на Червения кръст (МККК) коментираха, че атаката срещу болницата в Алепо показва неспособността на страните в конфликта да изпълняват задълженията си по защита на медицинските работници.

Игор Конашенков припомни, че само преди седмица президентът на МККК е посетил Министерството на отбраната на Русия и в международната организация са наясно с помощта, която Москва оказва на мирните жители в Алепо.

„Тук въобще не става дума за нарушения на международното хуманитарно право от „страните в конфликта“, както твърдят от МККК. А за предварително подготвено, хладнокръвно убийство на военни лекари“, заяви Конашенков.

Той подчерта, че гибелта на медицински лица, които оказват помощ на деца, не може да има само едно измерение. По думите на Конашенков „това не е просто „нарушаване на международното право“ или тежко углавно престъпление“.

„Това е и „момент на истина“. От подобни престъпления разбираш с кого си имаш работа“, отбеляза говорителят на руското военно ведомство.

„По една щастлива случайност в момента на обстрела в приемната на руската болница не са се намирали десетки сирийски майки с деца от освободените източни райони на Алепо. Заради проблеми с транспорта те не пристигнали навреме и така избегнали масовото кръвопролитие“, разказа генералът.

По думите на Конашенков Русия е разчитала, че МККК ще се отнесе с уважение към работата на лекарите в Алепо и ще осъди действията на радикалите.

„Но получихме цинични коментари, недостойни за високия статут на Международния комитет на Червения кръст, които не показват обективност в подходите, а равнодушие към извършването на убийства на руски лекари в Алепо“, заяви представителят на МО.

Posted on 07.12.2016, in Анализи, Видео, Общество and tagged , , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink. Вашият коментар.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: