Ердоган подписа закона за ратифициране на споразумението с Русия за газопровода “Турски поток”


Ердоган подписа закона за ратифициране на споразумението с Русия за газопровода “Турски поток”Турският президент Реджеп Тайип Ердоган подписа закона за ратифициране на споразумението с Русия за изграждане на газопровода “Турски поток”, предаде ТАСС.

Така са одобрени всички документи от страна на Турция за започване на работа по проекта.

Вчера, преди да отпътува на официално посещение в Русия, турският премиер Бинали Йълдъръм припомни, че парламентът на страната му е одобрил закона за ратифициране на споразумението миналата седмица.

„Сега очакваме руският парламент да направи същото“, каза Йълдъръм.

Проектът “Турски поток” бе представен от руското ръководство през декември 2014 г. като заместител на изоставения “Южен поток”, припомня ТАСС.

Планирано бе морският участък от газопровода да се състои от четири тръби, всяка от които с годишен капацитет от 15.75 милиарда кубични метра.

Впоследствие преговорите с Турция по проекта бяха преустановени заради кризата в двустранните отношения, настъпила след свалянето на руски бомбардировач от турски изтребители в района на сирийско-турската граница.

На преговорите през август в Санкт Петербург между президентите на Русия и Турция, Владимир Путин и Реджеп Тайип Ердоган, бе решено работата по “Турски поток” да бъде възобновена.

По проект газопроводът ще минава по дъното на Черно море до европейската част на Турция и границата с Гърция. Дължината на морския участък ще бъде около 910 километра, а на сухопътния – 180 километра.

Проектът е оценяван на 11.4 милиарда евро. Предполага се, че природният газ, доставян по първата тръба, ще бъде изцяло за задоволяване на нарастващите потребности на турския пазар.

Advertisements

Posted on 06.12.2016, in Балканите, Енергийни проекти and tagged , , , , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink. Вашият коментар.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: