Руското супероръжие „Изделие 4202” блокира противоракетната отбрана на САЩ


Руското супероръжие „изделие 4202” блокира противоракетната отбрана на САЩРуската хиперзвукова бойна глава прави съвременната система за ПРО на САЩ малко ефективна. Вековното противопоставяне „оръжие/защита” за пореден път загуби баланс – този път „оръжието” се откъсна напред със скорост 15М. И така до появяването на ново поколение ПРО – дори не утрешното, а чак в другиден.

Това нарушаване на баланса гарантира на Русия мир през близките 15-20 години. САЩ не биха се опитали да нанесат ядрен удар, защото отговорът ще бъде несъвместим с по-нататъшното съществуване на американската нация. Това ще е еднопосочен билет, а всеамериканският суицид не може да бъде приемлив избор.

Именно затова така нервно реагираха Пентагонът и западните медии на новината за появяването на „изделие 4202”. То е планирано да бъде поставено на междуконтиненталните ракети „Сармат” и масово да постъпят на въоръжение в РВСН през 2020 г.

Хиперзвуковото маневриращо „изделие 4202” представлява уникален атмосферно-космически апарат, който може да маневрира по направление и по тангаж (нагоре-надолу) при скорости 12-15М. Точно затова тя не може да бъде прехваната.

Отделен фактор е, че РС-28 „Сармат” може да нанесе удар по територията на САЩ по суборбитална траектория както през Северния полюс, така и през Южния полюс, а това нулира възможностите на разположените средства на ПРО на САЩ.

Възможностите за нанасяне на удар през Южния полюс значително намалява вероятността от унищожаване на МБР в участъка за ускоряване.

Според експерти, анализирали масогабаритните характеристики на ракетата, масата на нейния боен товар съставлява 5000-5500 кг. В една ракета ще бъдат разположени 3 броя „изделия 4202” с маса варираща от 1000 до 1500 кг.

Една от особеностите на „изделието” не само способността да носи ядрен заряд от порядъка на 750 килотона, но и кинетичен ударен блок. Неговата енергия във финалната част на траекторията при скорост 15М възлиза на огромните 13 гигаджаула.

При точност на попадението 15 м ударът дори и от невзривяща се бойна част е унищожаващ за малоразмерни обекти – със сигурност ще потопи самолетоносач или ще порази обекти от критичната инфраструктура на противника без радиационно заразяване на местността” електроцентрали, военни бази, складове за боеприпаси, командни пунктове, бази за подводници…

Глобалният удар с кинетични бойни глави е в състояние за 1-2 часа основно да разруши икономиката на всяка държава и то без нанасяне на ядрен удар.

Затова появата на това аеробалистично хиперзвуково бойно оръжие може в значителна степен да коригира доктрината за изпреварващ ракетен удар.

Advertisements

Posted on 05.12.2016, in Десет години без договор за ПРО, Наука и технологии and tagged , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink. Вашият коментар.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: