Страните от БРИКС създават енергийна агенция


Страните от БРИКС създават енергийна агенцияВ Москва се състоя международен форум по енергийна ефективност и развитие на енергетиката ENES-2016.

На него бяха обсъдени въпроси, свързани не само с енергетиката, но и на отрасли, които се преплитат с нея. Особен интерес предизвикаха темите за развитие на енергийната инфраструктура, за прилаганите в сектора нови технологии и перспективите пред създаване на енергийна агенция на страните от БРИКС, разказва в интервю за „Вести Экономика” зам.-министърът по енергетика Антон Инюцин.

По думите му топлинно-енергийният отрасъл днес създава само 40 на сто от потенциала за повишаване енергийната ефективност, а останалото — от други отрасли: селското стопанство, промишлеността, транспорта.

Много нови и интересни идеи се чуха по темите за устойчиво развитие на градовете. Те възбудиха разгорещени дискусии най-малкото поради факта, че днес 53 на сто от населението в света живее в градовете, а то употребява 75процента от енергийните ресурси на планетата.

В Русия градското население е още повече, отколкото в другите страни — 75 на сто. Тук възникна и дебат за бъдещето и развитието на малките населени места.

Разбира се, експертите не могат без прогнози и на форума бяха предложени множество. „Днес прогнозите се сменят една след друга и всички изглеждат логични и достоверни, всички са подплатени с тежки аргументи.

Пазарите са изключително чувствителни и мигновено реагират на тях. И ние, и нашите партньори, с които участваме в съвместни проекти, също се съобразяваме с прогнозите и на тяхна база правим бъдещите си планове и за привличане на инвестиции”, отбеляза Инюцин.

Една от най-важните теми на форума беше създаването на енергийна агенция на страните от БРИКС. Предложението тя да бъде обсъдена бе направено от Владимир Путин по време на последната среща на високо равнище на организацията. Тя ще бъде включена в дневния ред на предстоящите министерски срещи на страните в Индия и Китай.

В БРИКС са убедени, че отрасълът се изправя пред нови и сложни предизвикателства и страните членки трябва да бъдат подготвени да им отговорят.

На първо място те ще обърнат внимание на технологиите, които променят и определят баланса на участниците в енергийния пазар. Не по-малко влияние оказват проблемите, възникващи от климатичните промени. За решаването на тези задачи в БРИКС смятат да положат сериозни съвместни усилия и да разработят общи механизми за въздействие.

Средният годишен растеж на световния БВП е около 4 процента, а на темповете на потребление на енергийни ресурси — 1,6 – 1,7 на сто.

„Това показва, че светът се учи и успява да прилага все по-модерни енергоспестяващи технологии. Ние все по-добре разбираме в кои отрасли какви инвестиции в тази насока да влагаме”, добави Инюцин.

По оценка на Министерството на енергетиката потенциалът на енергийната ефективност в тонове гориво за жилищно-комунални услуги е 25 – 30 тона или минимум 100 – 120 млрд. рубли. Общият потенциал в страната е около 200 млн. тона условно гориво, или около 20 на сто от общото потребление, което е около трилион рубли.

Зам.-министърът смята, че перспективите за развитие на енергийните системи така, че те да станат по-ефективни, може да се разширят с доброто управление на тяхното натоварване. Днес „умните технологии” вече позволяват натоварването да се регулира, да се извършва прехвърляне на енергийните потоци, което на свой ред намалява разходите.

„Това, което може да промени философията на управление на електроенергетиката, са грубо казано, акумулаторите. Тези „хранилища на енергия” съществуват в различни форми. Но има редица технологични недостатъци: обемът им не е оптимален и са много скъпи. Затова са икономически нецелесъобразни.

Използването на акумулатори обаче дава възможност за гъвкаво използване на енергията — в активен момент на денонощието да се използва, натрупаното през неактивната част. Така, че става ясно, че в бъдеще ще се работи за развитие на технологиите в тази посока”, прогнозира Инюцин.

Той посочи, че енергийната ефективност в рамките на цялата страна е неравномерна според данните на последно проучване на Министерството на енергетиката. Оказва се, че показателят се отнася главно до качеството на управление от страна на регионалните власти и до това как те изпълняват федералните програми за повишаване на енергийната ефективност и оптимално използване на ресурсите.

Posted on 04.12.2016, in Анализи, Наука и технологии and tagged , , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink. Вашият коментар.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: