Единствените печеливши от войната в Близкия изток са търговците на оръжие, петролните компании и джихадистите


Единствените печеливши от войната в Близкия изток са търговците на оръжие, петролните компании и джихадиститеВашингтон е единственото място, където някакви хора се гордеят със своя псевдоинтелект и се наричат „тинк-танкове” или „мозъчни тръстове”.

Те събират пари отвсякъде, откъдето могат, включително от чуждестранни правителства и спонсори, съчиняват доклади, които подкрепят политики, неблагоприятни за обикновените американски граждани, писа неотдавна в американското издание „Нейшън” Денис Касиник, конгресмен до 2013 г.

Той напомня за слушания в Камарата на представителите, където открито са лансирани предложения за военни действия.

„Породисти експерти идваха, за да се застъпват за войни. Пред Конгреса тези хора дават показания на базата на едно циркулярно, „рококо” мислене, лишено от дълбочина, реалност и истина.

Спомням си и други изслушвания, на които се разбираше, че Пентагонът не може да отчете над $1 трлн., че е изгубил $12 млрд. в Ирак, и че е подправял изпитанията за системата за ПРО, за да изглежда тя по-ефективна. Войната е преди всичко доходоносен крясък и мошеничество”, казва той.

Според Касиник през последните 15 години т.нар. двупартиен външнополитически елит на САЩ е инспирирал войните в Ирак и Либия и интервенциите в Сирия и Йемен: „Те отвориха кутията на Пандора за един самоуверен свят, за трупането на трилиони долари, за успеха на оръжейните доставчици.

Столичните „мозъчни тръстове” би трябвало да се определят като бронирани военни машини, а не като убежища за бегълци от академичните среди”.

Бившият конгресмен напомня за публикация във „Вашингтон пост”, в която се казва, че двупартийният външнополитически елит призовава следващия президент да показва по-малко сдържаност от Барак Обама.

Всъщност по настояване на „либералните ястреби” с тяхната концепция за „хуманитарна интервенция” — разбирай война, администрацията на Обама нападна Либия заедно с натовските си съюзници.

Единствените печеливши от войната в Ирак според Касиник са търговците на оръжие, петролните компании и джихадистите.

„Веднага след падането на Либия черният флаг на „Ал Кайда” се развя над общината в Бенгази.

Обама може и да си е извлякъл урок от тази авантюра, но не и вашингтонският политически елит, който силно жадува за още войни”, пише той.

Advertisements

Posted on 04.12.2016, in Анализи, Международна политика and tagged , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink. Вашият коментар.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s

%d bloggers like this: