САЩ са в шок от хиперзвуковите ракети на Русия


САЩ са в шок от хиперзвуковите ракети на РусияВ американските медии се появяват притеснени коментари за напредъка на Русия в разработването на хиперзвукови оръжия.

Проектът е засекретен, но се смята, че Русия е много близо до създаването на ракети, които се движат със скорост над 7 км в секунда и са праткически неуловими за противоракетната отбрана.

Във „Вашингтон таймс“ бившият анализатор на Пентагона Майк Роджърс изтъква, че руските хиперзвукови ракети ще бъдат в състояние да носят и ядрен заряд, докато американските разработки, които в доста по-ранна фаза, са разчетени да носят само конвенционални бойни глави.

Според Роджърс САЩ изостават значително от Русия и даже от Китай в разработката на хиперзвукови оръжия.

Според статия във Washington Free Beaconа американската програма за хиперзвукови оръжия се е провалила, докато в най-скоро време руснаците ще разполагат с такива ракети и американската противоракетна отбрана няма да може да ги спре.

Според Джеймс Ектън, ръководител на ядрената програма на фондация „Карнеги“, руските хиперзвукови ракети ще бъдат много ефективни при преодоляването на американската противоракетна отбрана и съществуващите система няма да могат да им противодействат.

Според генералния директор на руската корпорация „Тактическо ракетно въоръжение“ Борис Обносов, хиперзвуковото оръжие може да се появи в Русия в началото на следващото десетилетие.

Както е отбелязано в новата концепция за външната политика на Русия, подписана от президента Путин преди дни, Москва е за конструктивно сътрудничество със САЩ в сферата на контрола над въоръженията, но преговорите за по-нататъшното съкращаване на стратегическите настъпателни сили са възможни само с отчитане на всички фактори, влияещи върху стабилността.

В тази връзка концепцията оценява като заплаха за Русия глобалната система на ПРО на САЩ.

Advertisements

Posted on 03.12.2016, in Анализи, Въоръжени сили, Наука и технологии and tagged , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink. Вашият коментар.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: