Ново сближаване между Иран и Русия: Техеран отново е готов да предостави на Въздушно-космически сили на Русия авиобазата в Хамадан


Ново сближаване между Иран и Русия: Техеран отново е готов да предостави на Въздушно-космически сили на Русия авиобазата в Хамадан Иран внезапно промени мнението си за използването от Русия на авиобазите на неговата територия. Ако още през август заради такова използване в Иран избухна вътрешнополитически скандал, то сега Техеран едва ли не призовава Москва да се възползва от иранските летища. Изглежда, тази промяна в настроението е продиктувана от глобален политически подтекст.

Техеран отново е готов да предостави на Въздушно-космически сили (ВКС) на Русия авиобазата „Ноуже“ в Хамадан, ако ситуацията в Сирия изисква това, заяви на 29 ноември съветникът на външния министър на Иран Хосейн Шейхолеслам.

„Ако за Русия възникне такава необходимост и въпросът бъде съгласуван с руската страна, то руските ВКС ще могат да използват тази база за изпълнение на своята военна мисия в Сирия. Ако ситуацията в Сирия изисква това, то, както и миналия път, ние отново сме готови да предоставим  възможността на руската страна да извършва полети и да зарежда ВКС от това летище“, каза Шейхолеслам, цитиран от РИА „Новости“.

Той уточни, че всички действия на територията на базата трябва да стават изключително под пълния контрол на Иран. „[По-рано] руските самолети получаваха от нас разрешение да правят полети от това летище за нанасяне на въздушни удари по позиции на терористите в Сирия, при това всички тези полети, а също и използването на възможностите на авиобазата се контролираха от нас“, отбеляза съветникът в интервю за Sputnik Persian.

Министърът на отбраната на Иран Хосейн Дехган още на 26 ноември каза, че ВКС пак ще могат да използват авиобазата в Хамадан, ако това се налага от ситуацията в Сирия. А вечерта на 28 ноември президентите на Русия и Иран Владимир Путин и Хасан Рухани проведоха телефонен разговор.

Лидерите обсъдиха съвместни проекти в търговско-икономическата сфера, а също и ситуацията в Близкия Изток и дадоха висока оценка на равнището на взаимодействието в борбата с тероризма. Експерти обърнаха внимание, че този разговор по телефона съвпадна с общата победа на сирийските, иранските и руските сили в Алепо, а също и с решението на Техеран отново да покани ВКС в Хамадан.

Американистът Борис Межуев не изключва, че това ново сближаване между Иран и Русия е свързано с победата на президентските избори в САЩ на Доналд Тръмп.

„Засега не знаем кой ще заеме ключовите постове в неговия екип и по-специално кой ще бъде държавен секретар и шеф на Пентагона, но иранската тема беше една от главните в предизборната реторика на Тръмп и неговия екип. За Техеран е важно отново да започне да търси съюзници. Позицията на Русия ще има принципно значение“, каза той.

Началникът на отдела за изследвания на близкоизточните конфликти и въоръжени сили в региона в Института за иновационно развитие Антон Мардасов припомня и за реториката на Доналд Тръмп и неговите съратници.

„Макар те да нямат ясна стратегия за Иран, в Техеран явно са чули техните предизборни обещания да преразгледат ядреното споразумение и затова са решили, в случай на възникване на някакви нови противоречия с Вашингтон, да се опрат на Русия“, поясни той.

Между другото, Мардасов изброи и три военни версии за активизирането на руско-иранското сътрудничество. Първо, експертът не изключва, че след възможното падане на Алепо особено внимание ще се обръща на източната част на Сирия.

„Асад просто трябва да претендира за своето парче от тортата в района на Рака, където има петрол и мрежа от каскади на водни електроцентрали. При тази ситуация за руските ВКС Хамадан е просто идеален, за да се нанасят удари по източната част на страната. Използването на тази база рязко ще съкрати времето за достигане на целите“, предполага експертът по близкоизточните проблеми.

Второ, той предполага, че се водят преговори за засилване на иранското присъствие в Сирия.

„Началникът на генералния щаб на Иран заяви, че на сирийското крайбрежие може да бъде разположена военноморска база. С това също може да е свързано поредното активизиране на руско-иранските преговори“, припомня политологът.

Трето, Иран вероятно се опитва да склони Русия да заложи на по-агресивен път на решаването на конфликта. По-специално да подкрепя по-активно правителствената армия и шиитските отряди при тяхното евентуално настъпление към Идлиб и да форсира атаката срещу останалите райони на Алепо.

Advertisements

Posted on 03.12.2016, in Анализи, Въоръжени сили, Международна политика and tagged , , , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink. Вашият коментар.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: