Един от ключовите фактори, осигурили на Башар Асад подкрепа от народа на Сирия е неговата умела вътрешна политика


Един от ключовите фактори, осигурили на Башар Асад подкрепа от народа на Сирия е неговата умела вътрешна политикаЕдин от ключовите фактори, осигурили на сирийския президент Башар Асад подкрепа от значителна част от населението по врем на гражданската война, е неговата умела вътрешна политика, пише кореспондентът на Politico Барак Барфи, който посетил Алепо.

Авторът отбелязва различието в подхода на Башар Асад и либийския лидер Муамар Кадафи по отношение на взаимоотношенията с жителите от завзетите територии.

Когато Кадафи през 2011 г. загуби контрол над източната част на страната, той напълно отряза тези райони от благата на цивилизацията, прекратявайки работата на мобилните оператори и изобщо работата на всички държавни служби.

Асад, отбелязва авторът, тръгна по друг път.

Неговият подход беше насочен към завоюване на симпатиите на различни слоеве на населението на страната, пише Барфи.

Голяма част от населението, даже намиращи се на неконтролирани от правителството територии – той им изплаща заплати, по възможност запазва водното и електроснабдяване. Това осигури на правителството подкрепа дори от най-бедните и малоимотни сирийци.

Бизнесмените подкрепяха Асад, защото победата на въстаниците заплашваше техните връзки и доходи.

В завзетите райони промишлеността се рушеше, а цялото и най-малко ценно оборудване се извозваше в Турция, където местни предприемачи го изкупуваха на нищожни цени.

Несъмнено, пише авторът, значителна роля в успеха на Асад играят съюзниците на сирийската армия: кюрди, поддържаното от Иран шиитско опълчение, групировката „Хизбула” и, разбира се, ВКС на Русия.

Не трябва обаче да се отрича, че сирийското правителство направи всичко зависещо от него, за да запази поне видимостта за стабилност за по-голямата част от населението.

Advertisements

Posted on 03.12.2016, in Анализи, Вътрешна политика and tagged , , , , , , , , , . Bookmark the permalink. Вашият коментар.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: