Руският президент Владимир Путин утвърди нова концепция за външната политика на Русия


Руският президент Владимир Путин утвърди нова концепция за външната политика на РусияРуският президент Владимир Путин утвърди нова концепция за външната политика на страната, като съответният указ и текст бяха публикувани на официалния сайт за правна информация, предаде РИА „Новости“

Русия смята за свой приоритет укрепването на международната законност, се посочва в документа.

Москва строго съблюдава отговорностите си по контрол върху въоръжението и очаква същото от своите партньори.

В концепцията се подчертава, че Русия е готова за по-нататъшно обсъждане на поетапното съкращаване на ядрения потенциал. Освен това, Москва е за договор за предотвратяване на надпреварата във въоръжаването в космоса.

Особено внимание в документа е отделено на отношенията с НАТО и САЩ.

Русия се отнася негативно към разширяването на НАТО,приближаването на инфраструктурата на алианса към руските граници и неговата засилваща се военна дейност.

Отбелязва се, че Русия разглежда създаването на глобални системи за ПРО от САЩ като заплаха и си запазва правото да предприема адекватни мерки.

В същото време Москва смята, че е особено важно договорът ѝ с Вашингтон за ограничаване и съкращаване на стратегическото настъпателно въоръжение (СНВ) да бъде спазван, и САЩ да се придържат строго към нормите на международното право в действията си на глобалната арена.

Москва е и за преодоляване на кризата в Сирия, като поддържа единството, независимостта и териториалната цялост на страната.

Що се отнася до борбата с тероризма, то ключовото направление в този аспект трябва да е създаването на широка международна коалиция.

В концепцията се отбелязва, че основната тенденция в съвременния етап на световното развитие продължава да е борбата за доминация и се подчертава, че няма алтернатива на ООН като център за регулиране на международните отношения.

В документа се казва още, че Русия ще разширява присъствието си в Антарктическия регион и ще се стреми към успокояване на напрежението на Корейския полуостров.

Advertisements

Posted on 02.12.2016, in Анализи, Международна политика and tagged , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink. Вашият коментар.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: