Ердоган: Западните страни са в Сирия и Ирак, защото в тези държави има нефт


Ердоган: Западните страни са в Сирия и Ирак, защото в тези държави има нефтТурската държава загуби своето търпение и стимул за кандидатстване в ЕС, заяви турският президент Реджеп Ердоган по време на изказване пред регионални власти в Анкара.

„Ако Европейският съюз изостави тази безсмислена враждебност, то ние сме готови на пълноправно членство. Ако има стъпки към отменяне на визите, помощи за бежанците, отваряне на точки от преговорния процес, ние също ще покажем своите добри намерения.

Ние ще спазим своите обещания, ако Европа направи това, което е нужно“, каза Ердоган, допълвайки, че Анкара „изгуби търпението и стимула си за кандидатстване в ЕС“.

Ердоган заяви също, че Турция е страна от Европа и изгонването й оттам е невъзможно. „Турция е страна от Европа. ЕС и расистки настроените кръгове нямат силата да ни изтласкат. Ние сме у дома в Европа“, каза той.

По-рано днес турският премиер Бинали Йълдъръм посочи, че Анкара няма да прекъсне взаимодействието си с Европа, но ЕС трябва да създаде по-рационални отношения с републиката.

Той каза също, че „ако през последните пет-шест години Турция не се занимаваше с проблемите на бежанците в региона, то положението на Европа сега би било обезкуражаващо“.

В същото време в своята реч Ердоган поясни и целите на турската операция „Щитът на Ефрат“ в Сирия.

„Целта на операцията „Щитът на Ефрат“ не е страна или човек, тя е насочена само срещу терористични организации. Нека в това никой не се съмнява и не търси различно значение. Турция, дори и да остане сама, ще продължи да се бори с тероризма“, каза държавният глава.

Той допълни също, че страната е изправена пред опозицията на Запада в тази сфера.

„Това, че Западът се безпокои от политиката на Турция по отношение на Сирия и Ирак не означава, че той се вълнува от суверенитета на тези страни.

Той не се интересува от бъдещето на Сирия и Ирак. Западните страни са там, защото в тези държави има нефт“, каза Ердоган.

 

Advertisements

Posted on 02.12.2016, in Анализи, Балканите and tagged , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink. Вашият коментар.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: