Генерал Конашенков: САЩ, Великобритания, Франция и ООН досега не са отправили нито един призив за оказване на хуманитарна помощ на 90 хиляди жители на Алепо


Генерал Конашенков: САЩ, Великобритания, Франция и ООН досега не са отправили нито един призив за оказване на хуманитарна помощ на 90 хиляди жители на АлепоГоворителят на Министерството на отбраната на Русия, генерал-майор Игор Конашенков заяви, че САЩ, Великобритания, Франция и ООН досега не са отправили нито един призив за оказване на хуманитарна помощ на 90 хиляди жители на Алепо, освободени преди два дни, се казва в прессъобщение на ведомството, цитирано от Лента.ру.

Конашенков напомни, че през последната седмица помощникът на специалния пратеник на ООН по хуманитарните въпроси Ян Егелан, както и представители на САЩ, Великобритания, Франция, Германия и различни международни организации настойчиво са призовавали да се отвори коридор за автоколоната с хуманитарна помощ в окупираните от бунтовниците източни части на Алепо.

„Но се оказа, че два дни след освобождаването на над 90 хиляди жители на Алепо от терористите, нито от офиса на специалния пратеник на ООН Стефан де Мистура, нито от външните министерства на Франция и Германия и Държавния департамент на САЩ не е постъпил нито един призив да им бъде оказана хуманитарна помощ“, подчерта говорителят на руското МО.

От ведомството подчертаха, че в момента, поради прогонването на терористите от освободените квартали, са налице всички условия за доставката на хуманитарна помощ в източен Алепо.

„Изглежда, че тази помощ е била предназначена за съвсем други хора, живеещи в източните квартали на Алепо“, коментира Конашенков.

По-рано ведомството съобщи, че за последното денонощие над 5,6 хиляди души са напуснали контролираните от терористите райони на Алепо. От тях 2,8 хиляди са деца.

Всички те са настанени в предварително изградени от сирийските власти хуманитарни центрове, където руската страна, съвместно с градските власти, им осигурява храна, вещи от първа необходимост и лекарства.

Отделно действат допълнителни пунктове за оказване на медицинска помощ, както и 150 полеви кухни, осигуряващи топла храна за всички нуждаещи се жители на освободените райони.

 

Advertisements

Posted on 01.12.2016, in Анализи, Общество and tagged , , , , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink. Вашият коментар.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: