Русия и Китай с нови перспективи във военното сътрудничество


Русия и Китай с нови перспективи във военното сътрудничествоПо време на среща със заместник-председателя на Централния военен съвет на КН Сюй Цилян министърът на отбраната на Русия армейски генерал Сергей Шойгу предложи да бъде детайлно обсъдена ситуацията в Сирия, Ирак и Либия, както и перспективите на двустранното военно и военнотехническо сътрудничество.

Не се прекратяват конфликтите, не заздравяват раните, които се появиха на територии в Централна и Източна Азия. Отделно е всичко онова, което става в северна Африка и страните от Близкия изток. Разбира се, имам предвид Сирия, онова което продължава в Ирак, Либия. Смятам, че днес ще имаме възможност да обсъдим по-детайлно онова, което се случва там”, каза Шойгу.

Той изрази надежда, че по време на срещата ще бъдат обсъдени актуални въпроси в областта на сигурността в региона и в света като цяло.

„Надявам се, че днес ще направим равносметка на изминалата година и ще поставим задачи за следващата. За съжаление, за това време светът не стана по-сигурен, в него се появиха нови рискове и заплахи”, отбеляза руският военен министър.

Според него срещата ще даде възможност да се направят поредните стъпки в областта на двустранното военно и военнотехническо сътрудничество. При това шефът на руското военно ведомство отбеляза, че приятелските, партньорски отношения между ръководителите на РФ и КНР сочат, че пред сътрудничеството във военната област има добри, големи перспективи.

Шойгу заяви, че резултатите от срещите на лидерите на Русия и Китай в пекин и в Перу говорят, че трябва да направим още много за разширяване на военното и военнотехническото сътрудничество, за гарантиране на сигурността. Той изрази също така надежда, че посещението на Сюй Цилян по градовете и предприятията на Русия през миналата година е било полезно и ще позволи да се развие и по-нататък военнотехническото сътрудничество и обмена на най-високи технологии в областта на въоръженията.

Сътрудничеството във военната сфера

Според Шойгу руско-китайското сътрудничество във военната и военнотехническата област способства укрепването на регионалната сигурност и влияе положително на стратегическата стабилност. То е ориентирано към повишаване на потенциала за противодействие на съвременните предизвикателства и заплахи, на първо място международния тероризъм.

Шойгу изтъкна, че военнотехническото сътрудничество между двете страни с всяка година се разширява, като се явява важна съставна част от целия комплекс руско-китайски връзки.

Дълбочината, характерът и насочеността на това взаимодействие се определят от лидерите на Русия и Китай, за които тази тема е под постоянно внимание. Имаме намерение да реализираме напълно съществуващите договорености в тази сфера”, каза Шойгу.

В Пекин се състоя 21-ото заседание на двустранната междуправителствена комисия за военнотехническо сътрудничество. Шойгу изтъкна, че на него ще бъде отчетена работата през изминаващата година и ще бъдат набелязани най-важните задачи за развитие на военнотехническото сътрудничество през следващия период.

„Настроени сме за плодотворна работа”, подчерта руският министър.

Той изрази увереност, че преговорите ще послужат на по-нататъшното укрепване на стратегическото партньорство между Русия и Китай. От много десетилетия отношенията между нас имат приятелски и конструктивен характер, каза Шойгу.

Позицията на Китай

Руско-китайските отношения се намират на най-доброто си равнище за цялата история на двустранните отношения, заяви заместник-председателят на Централния военен съвет на КНР генерал-полковник Сюй Цилян.

Благодарение на личните усилия на ръководителите на двете държави китайско-руските отношения се развиват бързо и сега можем да кажем, че са на най-добрия в историята стадий на развитие”, каза Сюй Цилян и добави, че в международната политика Китай и Русия вървят рамо до рамо.

Това не само отговаря на конкретните интереси на нашите страни, но има и огромно значение за гарантиране на мира и стабилността в региона и в света като цяло”, каза китайският военачалник. Според неговата оценка барзо и динамично се развиват отношенията между двете страни и във военната област.

Сюй Цилян изрази увереност, че сегашната визита на Шойгу в китай ще изиграе важна роля за по-нататъшното развитие на взаимоотношенията между двете страни. Той напомни, че през ноември миналата година е посетил Русия.

„Там, където бяхме, получихме много топъл прием от руските приятели и лично от министъра на отбраната. Затова искам още веднъж да благодаря за това”, каза китайският военачалник.

Той отбеляза също така, че през тази година се отбелязва 15-годишнината от деня на подписването на Договора за добросъседство, дружба и сътрудничество между Китай и Русия, а също така 20-годишнината от деня на създаването на китайско-руски отношения за стратегическо взаимодействие и партньорство.

„Тези две важни събития са знакови в историята на развитието на китайско-руските взаимоотношения”, подчерта Сюй Цилян.

Advertisements

Posted on 29.11.2016, in Анализи, Въоръжени сили, Национална сигурност and tagged , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink. Вашият коментар.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: