Димитриос Веланис: Русия води приятелска политика спрямо Гърция и нямаме да участваме в „студена война“ срещу нея


Димитриос Веланис: Русия води приятелска политика спрямо Гърция и нямаме да участваме в "студена война" срещу неяАтина няма намерение да участва в студена война срещу Русия по нечии искания, заяви в интервю за РИА „Новости“ специалният съветник на гръцкия премиер по въпросите за сътрудничеството с Русия Димитриос Веланис.

„Русия води приятелска политика спрямо Гърция и Гърция отговаря със същото. Нямаме намерение да водим „студена война“ против Русия заради нечии искания“, каза политикът.

„Смятам, че вариантът Гърция да забрани нещо би бил голяма грешка, това е пълен абсурд. Никакъв натиска, а още по-малко забрана, не е имало и няма да има. Нека всеки да изразява отношението си към Русия – това си е тяхна работа“, заяви Веланис.

Той отбеляза, че Атина няма намерение да предприема и никакви действия срещу Москва във връзка с доставките на гориво с танкери за ВКС в Сирия.

„Бих отговорил с думите, изказани от руското министерство на отбраната и руското външно министерство – санкциите, въведени от ЕС и НАТО, не касаят Русия, защото тя не е член на тези организации.

Разбираме, че Русия, изпращайки в Сирия своя флот и своята авиация, разбира се, трябва да ги снабдява с гориво. Самолетите не летят без керосин“, каза Веланис.

„Знаем, че руските самолети бомбардират терористите, а не народа на Сирия, както твърдят някои западни центрове.

Изявленията, че Русия атакува мирни обекта са 100% лъжа. Западните медии не показват какво се случва в действителност и изглежда, че срещу Русия е впрегната пропаганда. Но гръцкият народ разбира всичко“, каза политикът.

„Преодоляването на кризата в Гърция е пряко свързано с развитието на икономиката. А развитието на тази икономика, според мен, е пряко свързано с Русия.

Туризмът, енергетиката, корабостроенето, аграрно-промишленият комплекс, културата – всичко това са отрасли на гръцката и руската икономиката, които са взаимосвързани и помагат на нашите народи“, подчерта той.

Според Веланис никоя от страните и народите на Русия не е навредила абсолютно на никого с политиката си. Точно обратното, „ние смятаме, че Русия е помагала и помага на много народи в региона.

Смятаме, че присъствието на Русия в Сирия сложи край на разпространението на чумата на терора в този обширен регион.

Животът показа, че именно отсъствието на Русия в случващите се събития способства безпределния разгул и терора, както се случи в Либия, в Ирак и в други страни от региона“, каза Веланис.

Advertisements

Posted on 29.11.2016, in Анализи, Балканите and tagged , , , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink. Вашият коментар.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: