Washington Post: Кери се опитва да постигне споразумение с Русия за Алепо в Сирия, преди встъпването в длъжност на Тръмп


Washington Post: Кери се опитва да постигне споразумение с Русия за Алепо в Сирия, преди встъпването в длъжност на ТръмпДържавният секретар на САЩ Джон Кери продължава да полага усилия за постигане на съгласие с Русия за Алепо в Сирия, независимо от скорошното си напускане на поста, пише Washington Post, позовавайки се на представители на държавния департамент.

 

„Заминаващият си държавен секретар Джон Кери полага неистови и дори невъобразими дипломатически усилия, за да постигне споразумение с Русия по завършване на обсадата на Алепо“,  пише изданието.

 

Едно от тези усилия са телефонните преговори с лидера на руската външна политика Сергей Лавров два пъти в седмицата, а също неотдавнашната му среща с дипломати на срещата на върха на АТИС в Перу.

По данни на Washington Post, Кери се опасява, че новоизбраният президент Доналд Тръмп при встъпването си в длъжност ще постигне друго споразумение с Москва, в резултат на което Вашингтон ще се окаже „непосредствено на страната“ на Асад.

Помощникът на руския президент Юрий Ушаков потвърди, че Джон Кери предприема активни усилия за регулирането на конфликта в Сирия.

Според думите на представителя на Кремъл, държавният секретар, САЩ и ръководителят на МВнР на Русия никога не са провеждали толкова чести контакти по една тема.

В последните месеци ситуацията в Алепо се изостри извънредно, в града и околностите се провеждат тежки боеве.

Терористите задържат в източите квартали 200-300 хиляди мирни жители и пресичат всички техни опити да излязат през обозначените от армията хуманитарни коридори.

По последни данни на руския Център за примирие, сирийската войска в неделя е освободила от терористи осем квартали в източно Алепо, откъдето са евакуирани над 2 500 човека.

Advertisements

Posted on 28.11.2016, in Международна политика and tagged , , , , , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink. Вашият коментар.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: