The National Interest: Защо НАТО се страхува от Калининград


The National Interest: Защо НАТО се страхува от КалининградНеголям участък от руската територия „в самото сърце“ на НАТО заставя алианса истински да се страхува, пише Робърт Фарли за The National Interest.

Става дума за Калининград, който, както припомня авторът, след разпада на СССР се е оказал отделен от останалата част на Русия.

 

„Когато балтийските страни се присъединиха към НАТО, Калининград стана враждебна територия в самия център на западния алианс. Това го направи особено уязвим, а едновременно с това — потенциално опасен от военна гледна точка“, — пише Фарли.

 

В частност, авторът е изплашен от прехвърлените там руски ракетни комплекси С-400 „Искандер-М“.

 

„Както се отбеляза детайлно в многобройни статии в  National Interest, С-400 — това е една от смъртоносните системи за противовъздушна отбрана в света“, — пише той.

 

Той обръща внимание на някои особености на руските ЗРК, заради които НАТО „трудно“ ще обезпечи въздушната подкрепа в небето над балтийските страни — в частност, различните ракети, които покриват небето на разстояние от 40 до 400 километра.

Що се отнася до „Искандерите“, то, както пише Фарли, точна информация за техните способности „и до днес е трудно да се намерят“, но е известно, че „те могат да изстрелват обичайните или ядрени бойни глави на разстояние до 400 км“.

 

„Ако Москва поиска да окаже натиск върху колебаещите се страни в НАТО, то тя може да направи мощна демонстрация, прехвърляйки в анклава нови и плашещи въоръжения“, — пояснява той.

 

Според автора, НАТО има възможност „да предприеме политически стъпки“, насочени към дестабилизация на ситуацията в тази територия.

По-рано тази седмица представителят на държавния департамент на САЩ Джон Кирби призова Русия да не разполага в Калининградска област С-400 и „Искандер-М“, заявявайки, че това ще дестабилизира европейската сигурност. Според Кирби, Русия има право да разполага тези комплекси на своя територия, обаче.

Русия нееднократно заявява, че ще укрепва своята отбранителна способност в отговор на разполагането на американските ПРО в Европа, както отбеляза председателят на комитета на Съвета на Федерациите по отбрана и сигурност Виктор Озеров, във връзка с това Москва е принудена да засили системата за въздушно-космическа отбрана в западно направление.

Според него, в това влиза и разполагането на С-400 и комплексите „Искандер“ в Калининград, както и създаването на части в Западния и Южния военни окръзи.

Advertisements

Posted on 28.11.2016, in Анализи, Десет години без договор за ПРО and tagged , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink. Вашият коментар.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: