Новите лидери във властта искат добри отношения с Русия


Новите лидери във властта искат добри отношения с РусияНовоизбраният президент на САЩ Доналд Тръмп даде първото си след победата интервю за в. „Ню Йорк таймс”, като лично посети редакцията на изданието. Това е вестникът, който водеше особено яростна пропаганда срещу него, включително и по повод плановете му да нормализира руско-американските отношения.

В интервюто си Тръмп потвърди намеренията си, но подчерта, че няма да използва термина „презареждане”, който според него е бил дискредитиран от Хилари Клинтън и Барак Обама.

„Бих бил щастлив да се разберем с Русия и мисля, че и те ще се радват да се сдобрят с нас. Това е в наш общ интерес. Нямаше ли да е прекрасно, ако можехме да действаме заедно срещу ИДИЛ. Това е борба и освен, че е опасна, е много скъпа. Не трябваше въобще да се позволява ИДИЛ да се появи. Сигурен съм, че хората ще се съгласят с мен”, каза Тръмп.

Той добави, че неправилно е било втълпявано на избирателите, че желанието му да установи добри отношения с Путин е голямо зло.

„Напротив, отлично е да имаме приятелски връзки и с Русия, и с всички други държави”, смята Тръмп.

Настроенията във Франция, която през пролетта също ще избира нов президент, са подобни. Сред кандидатите политикът с най-висок рейтинг засега е лидерът на партията „Национален фронт” Марин льо Пен.

Нейната категорична позиция срещу антируските санкции и за сближаване с Москва е добре известна. В неделя ще се състоят първични избори за кандидат на голистката Републиканска партия. С най-големи шансове за победа е бившият премиер Франсоа Фийон.

„Не съм, както ме наричат, ентусиаст за сближаването с Русия. Просто казвам, че става дума за най-голямата страна в света, а ние я прогонваме към Азия. Това е абсолютна глупост и то в момент, когато тя не представлява никаква опасност за нас.

Неговият съперник — също бивш премиер, Ален Жупе, който досега често ругаеше Москва, видя накъде духа вятърът и смени риториката: „Ако стана президент, едно от първите действия, които ще предприема, ще бъде да се срещна с Путин. Ние трябва да успокоим Русия, защото спрямо нея извършихме груби грешки”.

На този фон канцлерът Ангела Меркел, която обяви, че догодина ще се кандидатира за четвърти мандат, стои самотна в общия европейски политически кадър.

В голяма програмна реч тя декларира, че ще продължи с антируската си политика, ще настоява за продължаване на санкциите и прочее „наказателни мерки” срещу Кремъл. Не случайно тъкмо на нея Обама предаде знамето на своята русофобска политика.

При раздялата си с Меркел той изрази подкрепата си за нейната кандидатура. Неговата подкрепа обаче не помогна на Хилари. Лоша шега може да изиграе и на Ангела.

Advertisements

Posted on 28.11.2016, in Анализи, Международна политика and tagged , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink. Вашият коментар.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: