Европейският бизнес търси шанс в партньорство с Евразийския икономически съюз


Европейският бизнес търси шанс в партньорство с Евразийския икономически съюзЕвразийският икономически съюз (ЕАИС), в който влизат Русия, Беларус, Казахстан, Армения и Киргизстан, е готов да работи съвместно с ЕС за изграждане на общо икономическо пространство от Лисабон до Владивосток. Тази идея не е нова, но подобно сътрудничество е невъзможно, докато Евросъюзът не възприеме правилата на равноправното партньорство и не престане да гледа на източните си съседи като на плячка.

Всъщност Евросъюзът вече започна постепенно да се обръща на изток, колкото и това да е сложен процес и официално за него да не говорят, смята ръководителят на Центъра за икономически изследвания към Института за глобализация и социални движения Василий Колташов. „Обръщането на изток стана очевидно, още когато през 2013 – 2014 г. ЕС започна битката за Украйна, опитвайки се да я включи в своята орбита. Това бе явна демонстрация как европейският елит си представя „сътрудничеството” с бившите съветски републики и че друг начин за Брюксел е неприемлив”, казва Колташов.

Според него трябва да се разбира, че ЕС е много сложен сеграционен модел и ресурсите на Русия са му крайно необходими за собственото му оцеляване. Ако страните от ЕАИС успеят да преодолеят сегашната криза, те биха могли да привлекат отделни страни, или региони, или дори само дадени производства към равноправно сътрудничество в рамките на ЕАИС. Ролята на допълнителен катализатор изигра провала на проекта за Трансатлантическо търговско и инвестиционно партньорство (ТТИП).

От 2014 г. евро-американският елит полага неимоверни усилия въпреки протестите на европейците да им натрапи споразумението. Тази есен обаче започна да става ясно, че то е на път да бъде погребано. Редица правителства на страни от ЕС предупредиха, че подобно с „партньорство” в Европа ще нахлуят по-некачествени стоки от САЩ и че на този етап Вашингтон не е в състояние да гарантира икономическа стабилност на Стария континент, тъй като преди всичко трябва да се погрижи за своята собствена. В Париж заявиха: „Франция никога няма да подпише тази хартия.

Междувременно президентските избори в САЩ бяха спечелени от Доналд Тръмп, който се обяви както срещу ТТИП, така и срещу подписаното вече Транстихоокеанско търговско споразумение. Тази седмица, докато формираше състава на новата американска администрация, която ще поеме управлението на 20 януари догодина, той назова и най-важните стъпки, които ще предприеме през първите 100 дни на своето президентство. Сред тях е и анулирането на споразумението с тихоокеанските държави. На този фон перспективите пред ТТИП съвсем помръкнаха.

По време на прощалната си визита в Берлин Барак Обама връчи преходното знаме на борците за трансатлантическо партньорство на Ангела Меркел. От своя страна тя обеща да продължи битката за победа на „глобализма с човешко лице”.

По всичко личи обаче, че дори да спечели предстоящите догодина през есента парламентарни избори, тя ще трябва да влезе в ролята на „сам воинът е воин”. Тъй като в повечето европейски страни, където също ще се състоят избори, все повече шансове на успех имат представители на политически сили, проявяващи нарастващ евроскептицизъм и антиглобализъм.

Въпреки мъглата, която при тези обстоятелства се спусна над евроатлантическото икономическо сътрудничество, въпреки преките загуби, които ЕС понася от санкциите срещу Русия, брюкселските еврократи не са в състояние да погледнат трезво на процесите в света. В стремежа си да налагат своята воля на партньорите, пренебрегвайки при това техните интереси, те не са се отдалечили много от своите някогашни колонизаторски инстинкти.

„Точно затова ЕС днес все още не е готов да бъде партньор на ЕАИС. В Брюксел нямат нито желанието, нито намерението да сътрудничат на равноправна основа. Всяко такова партньорство е неизгодно за европейския финансов и бюрократичен елит, чиято единствена цел е да изсмуква чужди ресурси и от тях да получава допълнителна печалба”, резюмира Василий Колташов.

Докато тежката и мудна машина на ЕС не може да влезе в крак с промените в света, европейският бизнес търси пролуки за развитие. Тези дни вицепрезидентът на руските железници (РЖД) Александър Мишарин съобщи, че консорциумът „Германска инициатива” е пожелал да участва във финансирането на проекта за високоскорстната магистрала (ВСМ) „Москва-Казан”. „Получихме заявка от правителството на Германия, меморандум за сътрудничество между РЖД, „Германска инициатива” и Siemens.

В предложението, което сега проучваме, се предлага финансиране с 2,7 млрд. евро и привличане на допълнителни инвестиции от 800 млн. евро. Трябва да преценим и условията, на които ще бъде доставена немската техника”, отбеляза Мишарин. Той допълни, че новата Банка за развитие на БРИКС също е проявила интерес към финансирането на проекта. На този етап стойността на проекта се определя за 1 трлн. рубли. Китай е готов да вложи във ВСМ 400 млрд. рубли.

За притегателната сила и многообразието на партньорството, което днес Изтока предлага, говори и неотдавнашното изявление на турския президент Ердоган, че страната му разглежда въпроса за присъединяване към Шанхайската организация за сътрудничество. По думите му членството в ШОС може да стане реална алтернатива на присъединяването към ЕС. Той вече е обсъждал възможностите с Владимир Путин и Нурсултан Назарбаев.

Ердоган напомни, че ЕС вече 53 години държи Анкара в чакалнята и перспективата за редовно членство така и остава далечна. С късогледата си и егоистична политика еврократите превръщат ЕС във все по-непривлекателна цел.

Posted on 28.11.2016, in Анализи, Икономика and tagged , , , , , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink. Вашият коментар.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: