Русия и Европейският съюз се договориха за провеждането на тристранна среща с Украйна


Русия и Европейският съюз се договориха за провеждането на тристранна среща с УкрайнаРусия и Европейският съюз се договориха за провеждането на тристранна среща с Украйна, на която да бъде обсъден въпросът с доставките на газ, заяви пред журналисти руският министър на енергетиката Александър Новак след среща със заместник-председателя на ЕК по въпросите на енергетиката Марош Шефчович в Москва.
„Ние обсъдихме реализирането на действащите договори и се споразумяхме да се срещнем отделно в тристранен формат с представители на украинската страна и с Шефчович“, каза Новак.
Шефчович от своя страна предложи срещата за Украйна да бъде проведена в Брюксел в близките дни.

„Предложих да организирам следващата среща в Брюксел в близките дни, за да се срещнем с нашите украински партньори“, каза той.
Новак също така отбеляза, че по време на разговорите са били обсъдени въпроси, свързани със „Северен поток“, „Турски поток“, както и проекта „Ямал-Европа“.

Руският енергиен министър посочи още, че за реализирането на проекта „Северен поток-2“ руската страна ще иска от Европейския съюз гаранции.
„Обсъдихме развитието на инфраструктура, която цели осигуряването на енергоресурси на европейските потребители.

Обсъдихме „Северен поток-2“, „Южен поток“ в неговия сегашен формат („Турски поток“), обсъдихме въпросите, отнасящи се до газопровода „Ямал-Европа“, посочи руският министър, според когото преговорите със заместник-председателя на ЕК за транзита на руски газ са преминали конструктивно.
„Основният въпрос е за надежден транзит на газ в Европа по време на есенно-зимния период, като се има предвид, че тази година той настъпи по-рано, а зимата се очаква да бъде доста студена“, каза Новак.
Преди дни министърът коментира пред БНР, че има рискове пред транспортирането на газа през Украйна.

„Що се касае за периода на зимата, то тук има сериозни рискове, свързани с транзитирането, защото Украйна е започнала да изпомпва много по-малко газ, отколкото трябва според технологичните норми.

Става дума за 14,7 млрд. куб. м газ, а трябват не по-малко от 17-18 млрд., което може да се превърне в риск за обезпечаването на надеждността на транзитното преминаване на газ за европейските потребители“, отбеляза Новак.

По думите му договореният транзит на руски газ за европейските потребители е на рекордно високи равнища през този сезон и се осъществява надеждно от „Газпром“ през газопреносната система на Украйна.

Advertisements

Posted on 27.11.2016, in Анализи, Енергийни проекти and tagged , , , , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink. Вашият коментар.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: