Русия извърши успешен пробен пуск на междуконтинентална ракета РС-24 Ярс предназначена за програмата с „ядрените влакове“


Русия извърши успешен пробен пуск на междуконтинентална ракета РС-24 Ярс предназначена за програмата с „ядрените влакове“Русия извърши успешен пробен пуск на междуконтинентална балистична ракета РС-24 Ярс, която е предназначена за възродената програма с „ядрени влакове“.
Тестовете на ракети за базираната на влак бойна система „Баргузин“ са били извършени на космодрума в Плисецк, съобщава агенция Интерфакс, цитирана от БГНЕС.

„Тестовете бяха напълно успешни и проправиха пътя за нови тестове в бъдеще“, съобщават руските военни.

Ядрените влакове ще могат да носят до шест термоядрени междуконтинентални ракети РС-24 Ярс и техните командни звена, като се очаква да влязат в действие между 2018 г. и 2020 г.

Генерал С. Каракаев, командващ руските стратегически ракетни сили, каза, че „Баргузин“ ще бъде от много по-висша класа от ядрените влакове „Молодец“ от съветската ера. Той очаква тази оръжейна система да бъде на въоръжение поне до 2040 г.

Основното предимство на ракетните жп комплекси е, че те са неразличими на външен вид от нормалните цивилни влакове, увеличавайки надеждността на руския ядрен арсенал.

СССР произведе общо 12 влака „Молодец“, всеки от които беше оборудван с по три ядрени ракети. Наричани от НАТО „Скалпел“, тези влакове бяха унищожени между 2003 и 2005 г., защото ракетните системи бяха произведени в Украйна, което може да е компрометирало тяхната секретност.

Информацията за „Баргузин“ се появи на фона на съобщенията за разполагане в руския анклав Калининград на способни да носят ядрени бойни глави ракети „Искандер“, както и зенитни ракетни системи С-400.

Кремъл не обърна особено внимание на критиките от Запад за разполагане на модерните ракетни комплекси в района на Балтийско море, и определи действията си като равностоен отговор на военните сили на НАТО в близост до нейните граници.

Posted on 27.11.2016, in Въоръжени сили and tagged , , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink. 1 коментар.

  1. Четете и пишете правилно.
    Какъв пуск, извършени са изпитания на масов модел?

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: