Русия извърши успешен пробен пуск на междуконтинентална ракета РС-24 Ярс предназначена за програмата с „ядрените влакове“


Русия извърши успешен пробен пуск на междуконтинентална ракета РС-24 Ярс предназначена за програмата с „ядрените влакове“Русия извърши успешен пробен пуск на междуконтинентална балистична ракета РС-24 Ярс, която е предназначена за възродената програма с „ядрени влакове“.
Тестовете на ракети за базираната на влак бойна система „Баргузин“ са били извършени на космодрума в Плисецк, съобщава агенция Интерфакс, цитирана от БГНЕС.

„Тестовете бяха напълно успешни и проправиха пътя за нови тестове в бъдеще“, съобщават руските военни.

Ядрените влакове ще могат да носят до шест термоядрени междуконтинентални ракети РС-24 Ярс и техните командни звена, като се очаква да влязат в действие между 2018 г. и 2020 г.

Генерал С. Каракаев, командващ руските стратегически ракетни сили, каза, че „Баргузин“ ще бъде от много по-висша класа от ядрените влакове „Молодец“ от съветската ера. Той очаква тази оръжейна система да бъде на въоръжение поне до 2040 г.

Основното предимство на ракетните жп комплекси е, че те са неразличими на външен вид от нормалните цивилни влакове, увеличавайки надеждността на руския ядрен арсенал.

СССР произведе общо 12 влака „Молодец“, всеки от които беше оборудван с по три ядрени ракети. Наричани от НАТО „Скалпел“, тези влакове бяха унищожени между 2003 и 2005 г., защото ракетните системи бяха произведени в Украйна, което може да е компрометирало тяхната секретност.

Информацията за „Баргузин“ се появи на фона на съобщенията за разполагане в руския анклав Калининград на способни да носят ядрени бойни глави ракети „Искандер“, както и зенитни ракетни системи С-400.

Кремъл не обърна особено внимание на критиките от Запад за разполагане на модерните ракетни комплекси в района на Балтийско море, и определи действията си като равностоен отговор на военните сили на НАТО в близост до нейните граници.

Advertisements

Posted on 27.11.2016, in Въоръжени сили and tagged , , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink. има 1 коментар.

  1. Четете и пишете правилно.
    Какъв пуск, извършени са изпитания на масов модел?

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: