Новият молдовски президент Игор Додон ще работи за баланс в отношенията с Русия и ЕС


Новият молдовски президент Игор Додон ще работи за баланс в отношенията с Русия и ЕССпоред новия държавен глава на Молдова Игор Додон неговата основна задача ще бъде възстановяване единството на обществото.

В телевизионно интервю той заяви: „Работейки за запазване на нормални отношения с Европа обаче, ни сме длъжни максимално бързо да възобновим стратегическото партньорство на Молдова с Руската Федерация“.

Президентът е убеден, че гарантирането на баланса в отношенията с ЕС и Русия е най-важното, което следва да направят новите управляващи в Кишинеу: „В последно време допуснахме във външната си политика прекалено силен уклон към Европа и Запада, като цяло. Затова сега е необходимо да възстановим баланса в молдовското общество и ще го направим за сметка на партньорството ни с Русия“.

Новият държавен глава на Молдова увери съгражданите си, че интересите на страната ще играят приоритетна роля при формулирането на нейната външна политика.

В тази връзка, той подчерта, че отказът от партньорските отношения с ЕС е невъзможен, но те не бива да стават пречка за изграждането на добри стратегически отношения с Москва.

Що се отнася до решаването на въпроса с т.нар. Приднестровие, което се откъсна от Молдова още преди почти четвърт век, Игор Додон е категоричен, че районът си остава част от Молдова и той няма да допусне превръщането му в „нов Калининград“.

За целта, президентът предвижда да стартира нови преговори с властите в Тираспол с цел да бъде постигнато споразумение за възстановяване териториалната цялост на страната.

Във връзка с твърденията на някои националистически кръгове в Румъния (както впрочем и на някои крайни националисти в Русия), че на последните избори за президент Молдова, едва ли не, е направила „геополитически избор в полза на доминирания от Москва Евразийски съюз“, известният молдовски политик и политолог Юри Рошка (бивш вицепремиер и зам. председател на Парламента и дългогодишен лидер на Християндемократическата народна партия ) заяви, че „Русия е заинтересована от диалога с цивилизованите и коректни промолдовски политически сили, с които би могла да намери общ език и да установи взаимноизгодни отношения“.

В подкрепа на своето твърдение, Рошка цитира председателя на Комисията по международна политика към Съвета на Федерацията на Русия (горната камара на руския парламент) Константин Косачов, според който „за пореден път и в поредната постсъветска държава станахме свидетели на това, как гласуването на вътрешни избори се превръща по същество в гласуване за избора на външнополитическата ориентация на държавата, който днес – в условията на изострилата се конфронтация между Русия и Запада, се оказва още по-драматичен, отколкото само допреди няколко години например.“

Той посочва, че Русия е достатъчно могъща държава, която е наясно със собствените си интереси и затова не се нуждае от нов сателит в лицето на Молдова.

 

Advertisements

Posted on 26.11.2016, in Анализи, Международна политика and tagged , , , , , , , , , . Bookmark the permalink. има 1 коментар.

  1. Петър Григоров

    Автор е Петър Григоров, а статията е от сайта на списание „Геополитика“

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: