Краят на Трансатлантическо партньорство за търговия и инвестиции


Краят на Трансатлантическо партньорство за търговия и инвестицииПо време на последното посещение на настоящия президент на САЩ Барак Обама в Германия, германският канцлер Ангела Меркел заяви официално, че търговското споразумение между САЩ с ЕС няма да бъде сключено сега, след като Америка избра за свой президент Доналд Тръмп.

Срещу скандалното и създадено в пълна секретност Трансатлантическо партньорство за търговия и инвестиции (ТПТИ/ TTIP), в последните години имаше силна съпротива и многохилядни протести в цяла Европа, включително и в България.

Основните опасения на европейците бяха породени от абсолютните права, които отиваха в ръцете на транснационалните корпорации, за сметка на държавния суверенитет на членките на ЕС, както и ГМО-продуктите от САЩ, които щяха да залеят европейския пазар и да фалират европейските производители.

Припомняме, че по-рано през пролетта Грийнпийс разпространи над 240 страници секретни документи от преговорите със САЩ, според които съществува заплаха за живота и здравето на хората, както и за климата в Европа.

След отказа на белгийската провинция Валония да подпише СЕТА и с оглед на новата геополитическа ситуация в САЩ и Европа, е много вероятно да бъде ревизирано изцяло и търговското споразумение с Канада.

Както е известно, лидерите на ЕС бяха сред основните лобисти на ТПТИ и СЕТА, но след активната гражданска съпротива в Европа и избирането на Доналд Тръмп за президент на САЩ, преговорите по ТПТИ достигнаха своята мъртва точка, а бързото подписване на СЕТА през октомври, вече категорично не гарантира прилагането му във вида, в който беше първоначално предложено на страните членки на ЕС.

Advertisements

Posted on 26.11.2016, in Анализи, Икономика, Международна политика and tagged , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink. Вашият коментар.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: