Турция откри подходящ съюзник в лицето на Русия


Турция откри подходящ съюзник в лицето на РусияПрез юни т. г. турският и руският президент започнаха процес на нормализация, чийто връх бе визитата на Реджеп Тайип Ердоган през август в Русия, последвана от посещение на Владимир Путин в Истанбул през ноември.

Помирението стана факт въпреки дълбоките разногласия по сирийския въпрос – Путин е ключов съюзник на президента Башар Асад, а Ердоган подкрепя бунтовниците, които искат да свалят Асад.

Извън сирийския контекст затоплянето с Русия идва в момент, когато отношенията между Турция и ЕС минават през турбулентна зона – Ердоган редовно демонстрира, че европейските критики по повод ситуацията с човешките права в страната му го дразнят след неуспешния преврат от 15 юли и преди очакваното блокиране на процедурата за влизане в блока.

Сдобрявайки се с Москва, Ердоган според аналитици изпраща и послание към Вашингтон, който за беда на Анкара подкрепя кюрдските милиции в Сирия и отказва да му предаде проповедник Фетхуллах Гюлен, сочен за подбудител на проваления преврат.

Икономическите интереси също са били сред решаващите фактори за това помирение.

„Една от целите бе да се възстанови икономическото и енергийното сътрудничество, също и да бъдат вдигнати руските санкции, които дадоха негативен ефект“, заявява Синан Юлген, директор на Центъра за икономически изследвания и международни отношения в Истанбул (EDAM).

Русия наистина отмени икономическите санкции, наложени на Истанбул като наказание за свалянето на нейния самолет, включително забраната върху чартърните полети, довела до 83-процентен спад в броя на руските туристи в Турция.

През октомври, когато Путин бе на посещение в Истанбул, двете страни подписаха и проекта „Турски поток“, който ще даде на Русия възможност да доставя на Турция и Европа газ по дъното на Черно море.

Ердоган, който се надява да установи президентско управление и неотдавна спомена, че Турция може да се присъедини към Шанхайската организация за сътрудничество, патронирана съвместно от Пекин и Москва.

Advertisements

Posted on 25.11.2016, in Анализи, Балканите and tagged , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink. Вашият коментар.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: