Руската революция: Всички избори в света спечели Путин


Руската революция: Всички избори в света спечели ПутинПрез последните две седмици Доналд Тръмп спечели изборите в Америка, Франсоа Фийон удържа победа на първичните избори във Франция и получи добри шансове да влезе в Елисейския дворец, Игор Додон стана президент на Молдова, а Румен Радев – президент на България, пише италианският Il Giornale, цитиран от Иносми.ру.

Четирите събития, които на пръв поглед нямат връзка помежду си, могат да преобърнат световната политика: и четиримата победите са почитатели, а някои дори лични приятели на Владимир Путин и си поставят за цел да сложат край на сегашния конфликт с Русия. Парадоксално, може да се каже, че „царят“ е истинският победител в този тур на изборите, пише изданието.

Според автора има все пак различни нюанси в отношенията на Путин с гореизброените четирима души. Тръмп на няколко пъти изрази публично възхищението си от руския президент, наричайки го „истински лидер“, като даде да се разбере, че няма намерение да продължава политиката на остро противопоставяне с Русия, водена от администрацията на Обама.

Отчитайки тази готовност за помирение и желаейки да оповести пред света своето намерение да си сътрудничи с Тръмп, Путин беше един от първите, поздравили новия американски президент след изборите.

Към момента, обаче, никой не знае в какво ще се изрази намерението на Тръмп за прекратяване на новата студена война с Русия, започнала след украинската криза и дали ще успее да преодолее съпротивата на близкото си обкръжение от военния естаблишмънт на Вашингтон срещу сближаване с Кремъл, отбелязва авторът. И припомня, че спряганият за нова държавен секретар Мит Ромни е настроен доста враждебно към Русия.

И все пак атмосферата е доста по-различна в сравнение с крайно влошените отношения между Обама и Путин, чийто символ стана хладното ръкостискане между двамата на форума в Лима. Най-много след три месеца ще имаме по-ясна представа за състоянието на отношенията между Путин и Тръмп, прогнозира изданието.

Неочакваната победа на Фийон, която изненада наблюдателите, също е истинска голяма победа за Путин. Близките отношения между двамата, които досега бяха известни на малцина, датират отпреди осем години, когато двамата заемаха премиерските постове в своите страни. Отношенията им продължиха и след като Фийон стана обикновен депутат, а Путин отново зае президентския пост.

Фийон гостува на Путин както на вилата му край Москва, така и в Сочи, а сега, когато получи прекрасен шанс в надпреварата за Елисейския дворец, това се вижда в програмата му:  край на антируските санкции, край на присъствието на НАТО в близост до руските граници, дистанция в отношенията със САЩ, тясно сътрудничество с Кремъл в борбата с ИДИЛ, край на враждебното отношение към съюзника на Путин Башар Асад. Путин няма какво повече да желае от един президент на Франция.

Другата двойки избори има, разбира се, по-малко значение: изборите в Молдова бяха истински дуел между проруските политици (които сега ще разтрогнат договора с ЕС, за да влязат в Евразийския митнически съюз на Русия) и прозападните. България остава член на НАТО и ЕС, където страната може да влияе върху решенията, приемани с единодушие.

Ако към това добавим, че и в Германия, въпреки Меркел, своето влияние запазва проруската партия, в която членува Герхард Шрьодер и на която симпатизират много крупни предприемачи; че Италия не само има голям приятел на Москва в лицето на Берлускони, но и се обяви против удължаването на санкциите; че Москва има прекрасни отношения с Кипър, Гърция и Сърбия, то Путин наистина има много поводи за радост, заключава изданието.

Advertisements

Posted on 25.11.2016, in Анализи, Международна политика and tagged , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink. Вашият коментар.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: