Guardian: Създадената специална комисия за Ирак се стреми да спаси виновните за агресията


Guardian: Създадената специална комисия за Ирак се стреми да спаси виновните за агресията Правителството на премиера Гордън Браун е създало специална комисия за разследване действията на британските власти при подготовката на нахлуването на САЩ и Британия в Ирак, защото се стреми да спаси конкретните чиновници, съпричастни към вземането на решението за началото на операцията и да им помогне да избегнат отговорността, съобщава Guardian, позовавайки се на разсекретени документи на правителството.

 

„Това доказва, че разследването е поставено пред ограничения още преди началото му,  сложени са ясни рамки върху това, което следствието е имало право да предприеме, тези рамки не са съобщени на обществеността“, — заяви правозащитникът Крис Ламб, който иска чрез съд документите да бъдат публикувани.

 

Властите съзнателно са инициирали разследване именно във формата на специална комисия, следва от документите.

В групата дори са били включени чиновници, осведомени за процеса на вземане на решения за операцията в Ирак.

Предлаганият от Шотландската национална партия вариант за публично разследване е бил неприемлив за правителството, защото е предлагал регулярни отчети за хода на следствието и обнародване на голям обем от материали.

Специалната комисия на 6 юли обнародва резултатите от разследването — тя стигна до извода, че британското правителство под ръководството на премиера-лейбърист Тони Блеър е извършило грешка, започвайки нахлуване в Ирак.

Решението за началото на войната е било прието на основание погрешни разузнавателни данни и изводи, без подкрепа на болшинството членове на Съвета за сигурност към ООН и е довело до тежки последствия, които се усещат и днес.

Posted on 24.11.2016, in Международна политика and tagged , , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink. Вашият коментар.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: