Русия разработи ново оръжие за противодействие на бойни мини- дронове


Русия разработи ново оръжие за противодействие на бойни мини- дроновеВ края на октомври 2016 г. представител на руската Обединена приборостроителна корпорация (ОПК) заяви, че специалистите на компанията са завършили работата си над принципно нов вид оръжие.

Под ударите на най-новия комплекс трябва да попаднат ятата от бойни мини-дронове.

Дроновете, които започнаха масово да се използват като оръжие преди около 10 години, напълно промениха съотношението на силите на бойното поле. На практика постепенно човекът е изместван като основна бойна единица.

Разузнаването на целта и нейното поразяване – това, което преди беше невъзможно без пряко човешко участие, вече може да се извършва от роботи.

Безпилотните апарати само външно изглеждат като мини модели на самолет. В реални условия в тях може да бъде поставено ефективно оръжие. При това може и да не става дума за оръдия или ракети. Дронът е практически идеална платформа за разполагане на средства за радиоелектронна борба.

Системата „Рояк“ (Swarm) е неотдавнашна разработка на американския военно-промишлен комплекс. Замисълът е толкова прост, колкото е сложна реализацията му. Нейната идея е ясна – да се изведе от строя противниковата ПВО посредством създаването на многобройни смущения. В миналото вече многократно са се обръщали към нея, при това успешно.

Но специфичното при „Рояка“ е, че за блокиране работата на радарните станции се използват дронове. Става дума не за една или две машини. Наименованието на новата система говори само за себе си. Носителят (това може да бъде всякакъв летящ обект) пуска няколко десетки дрона, които действат като рояк пчели.

Ако „Роякът“ успее да достигне до целта, то става практически невъзможно той да бъде спрян. Именно затова новата разработка на руските инженери цели той да бъде блокиран, още докато приближава.

За разлика от предишното поколение системи, новата руска разработка е ориентирана към активен принцип на действие. Вместо просто да внася радиосмущения, новото оръжие извежда от строя цялата бордова електроника на дроновете. По този начин те не се унищожават физически, но фактически се превръщат в парче метал.

Вместо неефективната стрелба по миниатюрните летателни апарати е избрана принципно различна тактика, която нарушава връзката между дроновете в „Рояка“ и тяхното централизирано управление.

Засега не се съобщава в какво именно се състои техническият принцип на действие на новото руско оръжие срещу ятото безпилотници – разработката остава секретна. Специалистите предполагат, че може би става дума за поразяващи електромагнитни средства с насочено действие.

Това може и да е истина: в Русия отдавна се залага на бойната употреба на електромагнитното излъчване. Ако това е така, то дроновете биват поразявани посредством насочването към тях на ток с високо напрежение, който буквално изгаря целия им „пълнеж“. Срещу тях би могла да бъде ефективна и електромагнитната бомба.

Като се взривява на височина от няколкостотин метра, тя извежда от строя всяка електроника в радиус от 4 километра. Много въпроси засега остават без отговор. Например как именно ще се генерира и насочва поразяващият електромагнитен импулс.

Но фактът, че руското оръжие навлиза в нов етап на развитие, е очевиден.

Advertisements

Posted on 24.11.2016, in Анализи, Въоръжени сили, Наука и технологии and tagged , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink. Вашият коментар.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: