Резолюцията на Европарламента за руските медии е посегателство срещу свободата на словото


Резолюцията на Европарламента за руските медии е посегателство срещу свободата на словотоРезолюцията на Европарламента за противодействие на руските медии възмути както политици, така и журналисти от различни страни, пише „Взгляд“.

„Някои хора явно не разбират, че Русия трябва да е наш важен партньор, а не враг“, заяви евродепутатът от италианската северна лига Лоренцо Фонтана.

Още преди гласуването резолюцията бе разкритикувана от много парламентаристи. Евродепутатът Яна Тоом заяви в интервю за „Взгляд“, че поставянето на знак за равенство между Русия и ИДИЛ е „абсолютна глупост, съвършено неприемлива даже за колегите, които по принцип споделят позициите на вносителите“.

Генералният секретар на Клуба на журналистите в Мексико Селесте Саенс де Миера заяви: „Действайки уж в името на демокрацията, ЕС на практика се опитва да наложи цензура с цел да държи общественото мнение в определено русло“.

„Когато казваш, че руските медии и алтернативната гледна точка ти пречат, това прилича много на опит за въвеждане на абсолютна диктатура“, подчерта тя.

Според Саенс де Миера ЕС разполага с достатъчно възможности и технологии, за да блокира достъпа до алтернативна информация.

„Да, те биха могли да блокират голяма част от медиите, но, от друга страна, има обществено мнение, и на фона на това, което се случва, става все по-ясно, че те се страхуват от това обществено мнение, това фактически е една резолюция на губещите“, подчерта тя.

„За мен е наистина абсурдно, че се използва един аршин за Deutsche Welle, „Гласът на Америка“ или радио „Свобода“, и друг за Sputnik“, коментира сръбският писател и журналист Мухарем Баздул.

Според него тази резолюция е абсурдна и типичен пример за прилагането на двоен стандарт към „чуждестранните“ медии в Европа.

„Това е все едно утре да се събере парламентът на Руската Федерация и да осъди Deutsche Welle за това, че се финансира от германското правителство“, възмути се Баздул.

Председателят на съвета на директорите на ливанската телевизия „Ал Маядин“ Хасан Бен Джиду заяви в телеграма до генералния директор на МИА „Росия сегодня“ Дмитрий Кисельов, че журналистите в телевизията „са посрещнали с дълбоко възмущение и обида гласуваната от Европарламента резолюция, която съдържа критики към руските медии и отправя призив да им се противодейства“.

„Въпреки че резолюцията няма задължителен характер, тя отразява степента на разруха в съзнанието и умовете на политическите и медийни ръководители на тези кръгове, които стоят зад решението. Тези, които гласуваха за потъпкване на свободата на словото и за налагане на монопол върху истината, всъщност признават собственото си безсилие. За тях очевидно е неприемливо положителното влияние, което вие оказвате върху европейското и международно обществено мнение“, се казва в телеграмата.

Директорът на „Ал Маядин“ подчертава още, че пропагандната машина на гласувалите това решение „започва да боксува, а масите, към които те се обръщат, с всеки изминал ден губят доверие в политическите елити на своите страни“.

„От свое име и от името на цялата телевизия изразявам нашата солидарност и подкрепа срещу това неадекватно решение на Европарламента и решително осъждаме въведените срещу вас санкции“, добавя Хасан Бен Джиду.

На руските медии, споменати в резолюцията на ЕП, не бе дадена възможност да защитят позицията си пред депутатите, а цензурата не може да бъде метод за борба с така наречената „пропаганда“, заяви за РИА „Новости“ президентът на Международната федерация на журналистите Филип Леру.

Той припомни, че за резолюцията са гласували само 304 от общо 691 депутати, докато 179 са били против, а други 208 са се въздържали, което е показателно. Като „необичаен“ той определи и факта, че в документа са посочени имената на конкретни руски медии – Russia Today и Sputnik.

„От моя гледна точка на тези медии трябваше да бъде предоставена възможността да се защитят от подобни обвинения пред Европарламента, но такава им беше отказана“, каза Леру.

„Европарламентът, както и Международната и европейската федерации на журналистите са привързани към свободата на словото: свободата на словото е основана на принципа, че фактите са свещени, а коментарите – свободни. Дори и когато тези коментари не ни харесват, този принцип трябва да остане водещ“, отбеляза той.

По-рано в сряда Европарламентът в Страсбург одобри резолюция за борба с пропагандата на трети страни, включително Русия.

Според документа властите в Русия „активно използват широк спектър от средства и инструменти, включително специални фондове, многоезични телевизионни канали, информационни агенции, социалните медии и интернет тролове, за да нападат западните ценности и да разединяват Европа“.

В резолюцията се споменават специално ТВ каналът RT, агенция Sputnik, фондът „Русский мир“ и Россотрудничество.

Advertisements

Posted on 24.11.2016, in Анализи, Общество and tagged , , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink. Вашият коментар.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: