Доналд Тръмп ще изтегли САЩ от търговския договор за Транстихоокеанско партньорство


Доналд Тръмп ще изтегли САЩ от Транстихоокеанското партньорствоИзбраният за президент на САЩ Доналд Тръмп заяви, че в първия ден на управлението си ще изтегли страната от търговския договор за Транстихоокеанско партньорство, ще вдигне някои ограничения за шистовия газ и ще започне разследване на злоупотребите с визовите програми.

Той обаче не спомена основните си тези по време на кампанията – да построи стена, да премахне въведената от Барак Обама система в здравеопазването и да отмени указите му, които предпазват милиони нелегални имигранти от депортиране.
Това, че Тръмп не спомена плановете си за депортиране на милиони мигранти, далеч не означава обаче заявка за нов дневен ред.

Той вероятно просто признава, че е трудно да изпълни веднага всичките си амбиции, и затова опитва да отложи някои от предложенията си, които предизвикват най-големи разногласия, пише „Лос Анджелис таймс“.
Основната заявка на Тръмп бе да отмени търговския договор за Транстихоокеанско партньорство, подписан през 2015 г. от 12 страни в района без Китай.

„Това търговско споразумение е потенциално бедствие за нашата страна“, каза Тръмп във видеозапис, разпространен от преходния му екип.

„Вместо него ще водим преговори за справедливи двустранни търговски споразумения, които ще върнат работните места и индустрията на американска земя“, добави милиардерът.
Освен това на 20 януари, когато ще встъпи в длъжност, Тръмп ще издаде указ за отменяне на редица държавни регулации като някои ограничения над производството на енергия, включително на шистов газ и петрол, както и над добива на въглища. Според него това ще доведе до създаването на милиони добре платени работни места.

Тръмп заяви още, че ще нареди на Министерството на труда да разследва злоупотребите с визови програми и на Министерството на отбраната да изготви план за борба с кибератаки.

Той се закани да забрани на работещите в администрацията да извършват лобистка дейност в продължение на пет години, след като напуснат правителството, както и никога да не лобират за чужди страни.

Advertisements

Posted on 23.11.2016, in Анализи, Икономика, Международна политика and tagged , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink. Вашият коментар.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: