Politico: Победата на Тръмп на изборите може да доведе санкциионният режим към Русия да рухне още преди края на годината


Politico: Победата на Тръмп на изборите може да доведе санкциионният режим към Русия да рухне още преди края на годинатаПобедата на  Доналд Тръмп на изборите в САЩ може да доведе до това, че санкциионният режим по отношение на Русия да рухне още преди неговото официално встъпване в длъжност, пише  Politico.

Според авторите на статията, преди неочакваната победа на Тръмп европейските лидери по време на срещата на върха през декември са имали намерение да продължат санкциите.

 

„Администрацията на Обама тясно си сътрудничеше с Европейския съюз за подкрепа на трансатлантическото единство по въпроса за санкциите, доказвайки, че те играят ключова роля.

Но победата на Тръмп заплашва това крехко споразумение, защото дава на скептично настроените европейски страни масивен аргумент срещу продължаването на ограничителните мерки: Тръмп все едно ще свали санкциите“, — пише авторът на статията.

 

По такъв начин, още преди инагурацията натискът над Москва може да бъде снижен, което, от гледна точка на автора, е „още една победа“ за Русия.

Още преди резултатите от изборите в САЩ много европейски лидери отбелязаха, че санкциите срещу Русия не само не работят, но и вредят на ЕС. В частност, към такава позиция се придържаха представителите на Гърция, Унгария, Италия, Словакия и Кипър.

Politico отбелязва, че всяка от тези страни може да спре санкционния режим, защото за неговото одобрение е нужно съгласието на всяка от 28-те страни-членки на съюза.

Сега, знаейки за дружелюбното отношение на Тръмп към руския президент, дори ярките привърженици на санкциите — такива като Германия, Полша, Великобритания и страните от Балтика, могат да решат, че мерките са несъстоятелни, ако Вашингтон се откаже от тях.

Републиканецът Тръмп спечели изборите в САЩ, изпреварвайки своя конкурент от Демократическата партия Хилъри Клинтън.

По време на предизборната си кампания той нееднократно заявява за намерението си да оправи отношенията с Русия и открито изразява възхищението си от руския президент.

Posted on 22.11.2016, in Анализи, Международна политика and tagged , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink. Вашият коментар.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: