Time: Новоизбраният президент на САЩ Доналд Тръмп може да поправи провала на Обама


Time: Новоизбраният президент на САЩ Доналд Тръмп може да поправи провала на ОбамаАко избраният президент на САЩ Доналд Тръмп иска да докаже пред другите световни лидери, че знае какво върши, неговият външнополитически курс трябва да започне с опит да се подобрят отношенията с Русия, пише Time.

„Презареждането“ на отношенията с Русия се оказа най-сериозният провал във външната политика на администрацията на Обама.

 

„Обама и неговият държавен секретар Хилъри Клинтън така и не разбраха, че за САЩ не е изгодна борбата с Русия по въпроси, които за руснаците са значително по-важни, отколкото за американците, и че конфликтът с Москва няма да донесе нищо ценно за САЩ“, — се казва в статията.

 

Новият лидер на Белия дом счита, че Вашингтон трябва да прави по-малко в света и повече за себе си, а американската изключителност не струва и цент повече от сумата, която може да се получи на свободния пазар, се казва в материала.

 

„Тръмп без съмнение ще отстъпи Крим на Русия и ще се откаже от твърдата линия на Обама по отношение на останалата част на Украйна“, — пише изданието. 

 

Новият американски лидер ще получи похвала за това, че той ще понижи напрежението в отношенията, които се движеха по опасната спирала на ескалацията, особено в киберпространството.

Но Русия  не е единствената държава, по отношение на която САЩ трябва да променят политиката си. Вашингтон следва да преразгледа възгледите си и за сирийския конфликта, счита авторът на статията.

 

„Много политически точки, които Тръмп може да заработи бързо, ще дойдат не в резултат на решаването на сложни глобални проблеми, а в резултат на отказа от сражения, в които не може „да се постигне победа“, — се казва в материала.

 

Както пише изданието, Тръмп осъзнава, че САЩ нямат сили отново да съберат всички части на Сирия, отчитайки целия калейдоскоп от интереси и играчи, които вече са там, затова избраният президент на САЩ ще се бори само с терористите от Ислямска държава.

Още един лидер, с когото Тръмп трябва да оправи отношенията, е турският президент Ердоган, който по-рано заяви, че президентството на Тръмп е „нова ера“ в американската демокрация.

Подобряването на отношенията между Анкара и Вашингтон може да съдейства за екстрадицията на смъртния враг на Ердоган Фетхуллах Гюлен, пише изданието.

Освен това, ако сътрудничеството между Тръмп, Путин и Ердоган се разшири, САЩ, Русия и Турция могат да започнат тристранна дискусия.

Още един важен външнополитически въпрос са отношенията между САЩ и Япония.

Избраният президент на САЩ следва да обърне внимание на това, че Токио в продължение на пет поредни години увеличава военните си разходи, отбелязва авторът на материала.

 

„Желанието на Япония да прехвърли по-голяма отговорност върху себе си в областта на сигурността се съчетава чудесно с намеренията на Тръмп“, — се казва в статията.

 

Америка не трябва да забравя и Канада — една пета част от канадската икономика зависи от експорта в САЩ. Разбира се, има много проблеми в сферата на американо-канадските отношения, но и има и пространство за сътрудничество, пише изданието.

Advertisements

Posted on 21.11.2016, in Анализи, Международна политика and tagged , , , , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink. Вашият коментар.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: