Генерал от НАТО: Разполагането на руски войски на бреговете на Сирия не е вражески жест, а демонстрация на военния потенциал на Русия


Генерал от НАТО: Разполагането на руски войски на бреговете на Сирия не е вражески жест, а демонстрация на военния потенциал на РусияРазполагането на руски войски на бреговете на Сирия в Средиземно море не е вражески жест, а само демонстрация на средствата, с които разполага Русия, за да постига целите си, каза председателят на военната комисия на НАТО Петро Павел, съобщи „Взгляд“ .

В интервю за Le Monde Павел заяви, че военният потенциал на Русия постоянно расте, колкото се увеличава и руското присъствие.

Според неговите думи, Русия иска да покаже, че притежава военна мощ, която трябва да бъде уважавана и която служи за външнополитически цели – да върне страна на международната арена.

Затова генералът смята, че разполагането на нейните авиационно-морски групи начело с „Адмирал Кузнецов“ по бреговете на Сирия, не е враждебен акт, а демонстрация на руската мощ и средствата, които тя притежава, за да води самостоятелни операции.

Според Петро Павел, Русия едва ли ще се опита да разруши образа, който се опитва да изгради, образ на конструктивен играч на международната арена.

„Ако тя е заинтересована отново да стане сериозен глобален играч, то всяко агресивно действие в тези преходни времена би било в противоречие с тези цели“.

Присъствието на руски сили в Средиземно море е определен призив, но колкото повече военни средства се струпват на едно място, толкова по-голяма е вероятността има от произшествия. Според генерала, Русия координира действията си със САЩ, за да избегне произшествия.

В НАТО също се опитват да възстановят връзката с Русия на политическо и военно ниво, за да се намали риска и да се гарантира прозрачност на действията, каза още той.

Каналите за военна връзка между Русия и САЩ са открити, заяви генерал Петро Павел, но засега не са изпълнени с информация. Впрочем, през последните месеци се проведоха две срещи на Съвета Русия-НАТО, а Западът разчита да се проведе още една до края на годината. Решение затова ще бъде взето в края на ноември, когато ще се срещнат генералният секретар на алианса и представител на Русия.

Генералът смята, че Русия иска да влияе на общественото мнение в западните държави. Но той призна, че няма никакви официални доказателства, че Русия се е опитала да дестабилизира американската президентска кампания чрез кибератаки.

Петро Павел отбелязва, че някои способи оказват влияние на други държави, но са напълно законни. Например, информационните кампании. Кибератаките не могат да бъдат отнесени към тези способи, но бедата е в това, че Западът не може да каже точно от къде са тръгнали те, каза Павел.

Posted on 21.11.2016, in Анализи, Въоръжени сили and tagged , , , , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink. Вашият коментар.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: