Politico: Европейските санкции срещу Русия ще бъдат свалени


Politico: Европейските санкции срещу Русия ще бъдат свалениЕвропейските санкции срещу Русия могат да не бъдат продължени във връзка с победата на републиканеца Доналд Тръмп на президентските избори в САЩ и неговите изявления относно Москва, пише Politico.

 

„Администрацията на Обама си сътрудничеше тясно с ЕС за подкрепа на трансатлантическото единство по въпроса за санкциите, доказвайки, че те играят ключова роля за сдържането на Русия.

Но победата на Тръмп заплашва това крехко споразумение, защото дава на скептически настроените европейци убедителен аргумент срещу продължаване на ограничителните мерки: все едно Тръмп ще отмени санкциите на САЩ“, — отбелязва изданието.

 

Преди победата на Тръмп ЕС обяви намеренията си да продължи антируските санкции през декември. Но редица страни, в това число Гърция, Унгария, Италия, заявиха за неефективността на ограничителните мерки, както и това, че те са във вреда на ЕС.

Изданието отбелязва, че на фона на избирането на новия президент на САЩ и вероятността да се промени риториката на Вашингтон по отношение на Русия, противниците на санкциите могат да защитят позицията си при разглеждане на въпроса за продължаването им, а за приемането на положително решение по въпроса са нужни гласовете на всички 28 страни-членки на ЕС.

Изданието отбелязва, че дори Германия, Полша, Великобритания, които са за продължаване на санкциите, могат да отстъпят от позицията си, ако така постъпи Вашингтон.

Advertisements

Posted on 20.11.2016, in Анализи, Международна политика and tagged , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink. Вашият коментар.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: