През 2018 г. ще започне модернизация на руския самолетоносач „Адмирал Кузнецов“


През 2018 г. ще започне модернизация на руския самолетоносач "Адмирал Кузнецов"Северодвинският кораборемонтен завод „Звездочка“ ще започне с ремонта и модернизация на руския самолетоносач „Адмирал Кузнецов“ през 2018 г. след завръщането му от бойно плаване, съобщи пред агенция РИА Новости вице-президентът на Обединената корабостроителна корпорация (ОСК) Игорь Пономарев, който отговаря за военното корабостроене.

Въпросът за по-нататъчната експлоатация на самолетоносача ще се решава от МО на Русия и от командващия на ВМФ. Той добави, че КРЗ „Звездочка“ през октомври 2016 г. успешно е извършила възстановяване на техническта готовност на „Адмирал Кузнецов“, както и на ред други кораби, които са се включили в похода на кораби от Северния флот към Средиземно море.

На 15 ноември 2016 г. руската корабна група започна пълномащабна операция за нанасяне на ракетни удари по позиции на терористите в провинциите Идлиб и Хомс в Сирия.
За първи път в историята на руския ВМФ в такива удари се включи и „Адмирал Кузнецов“, който по руската класификация е тежък авионосещ крайцер.

В ударите също така се включиха и фрегатата „Адмирал Григорович“ от Черномориия флот, както и брегови ракетни комплекси „Бастион“.

Тежкият авионосещ крайцер „Адмирал Флота Советского Союза Кузнецов“ е построен по проект 1143.5.

На етапа на проектиране е планирано да носи името „Советский Союз“, но реално е заложен в Черноморском судостроительном заводе в град Николаев на 1 сентември 1982 г. с името „Рига“.

В процеса на строителството и изпитанията е прекръстван 3 пъти – първо е кръстен „Леонид Брежнев“ на починалия съветски лидер, след това на „Тбилиси“ и накрая през 1990 г. корабът получава сегашното си име. Официално е приет в състава на руския ВМФ на 1 яннуари 1991 г.

Енергетичната му установка е тип котло-турбинен тип, водоизместването е над 60 000 тона и може да развива скорост от 29 възла.

На борда има разположена авиационна групировка в състав (по проект) от 26 истребители Су-27К (Су-33) или МиГ-29К, както и вертолети Ка-27 и Ка-31.

Advertisements

Posted on 20.11.2016, in Въоръжени сили, Наука и технологии and tagged , , , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink. Вашият коментар.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: