Началото на новата ера във въоръженията: Путин и висши военни взеха решения за производството на най-свръхсъвременните оръжия на 21 век


Началото на новата ера във въоръженията: Путин и висши военни взеха решения за производството на най-свръхсъвременните оръжия на 21 векТази седмица руският президент Владимир Путин посвети на отбраната.
Всеки ден той се срещаше в Сочи с военни, членове на правителството, оръжейни конструктори, обсъждайки състоянието на армията, готовността и да отразява заплахи, реализирането на държавните поръчки.
Създаването на оръжейните системи на бъдещето бе обсъдено на съвещание на президента.
На срещата руският президент Владимир Путин с генерали и конструктори бе говорено за това, как да се подсигури стратегическия баланс на силите, гарантиращи сигурността в света. Хиперзвуковите ракети, роботизирани системи – всичко това може да бъде дадено на руската армия от отбранителния промишлен комплекс на страната.

Заседанието се превърна в крайъгълен камък в цялата серия срещи с представителите на командването на ОПК.
„Военното дело винаги е било област, в която се използват най-новите постижения на науката и техниката. И днес, в 21 век, за укрепване на военния потенциал на водещите страни в света активно употребяват в разработката на оръжейни системи най-съвременните технологии, най-съвременните постижения на науката.

Това са лазери и хиперзвукът, и роботизираната техника. Сериозно внимание се отделя и на разработката на така наричаното оръжие на новите физически принципи, което дава възможност избирателно, точно да се въздейства на критично важните елементи на въоръжението, техниката, обективите на инфраструктурата на предполагаемия противник”, каза руският президент.

В съответствие с приетия в Русия план за превъоръжаването на армията до 2020 година частта на новата техника във войските трябва да бъде не по-малко от 70%.

Но тук става въпрос не само за съвременно, а за свръхсъвременно оръжие. Това, което днес изглежда фантастика, но в относително близко бъдеще може да стане реалност.

Само преди месец пресата съобщи потресаваща новина. В Русия успешно бе изпитана хиперзвукова бойна глава.

Възможностите на този снаряд са невероятни, той лети към целта със скорост от 5 километра в секунда. Никакви системи за ПРО не могат да му противодействат.

Руският президент засегна и американския ракетен щит, но отделно: Русия при създаването на новите видове оръжия спазва до неотклонно международните споразумения, а проектът за система за ПРО зачеркна предишните договорености. С това американската страна се опита да разруши създалият се през изминалите десетилетия баланс на силите и да получи военно преимущество.

„Нашата задача е ефективно да неутрализираме всяческите военни заплахи за сигурността на Русия, включително свързани със създаването на стратегическа противоракетна отбрана, реализирането на концепции за глобален удар, воденето на информационни войни”, каза Владимир Путин.

При разработването на оръжията на 21 век Русия не седи на едно място. Елементите на бъдещето може да бъдат видени още днес.

Комплекс „Нерехта” – боен робот –, способен да води бой, да извършва разузнавателни дейности, да коригира огъня или да евакуира ранени. Той може да работи на разстояние от 25 километра от оператора.

Друг пример е дронът – засега е експериментален модел, който може да бъде управляван само с мисъл от оператора.

Възможно е именно така да действат самолетите на бъдещето. Роботът „Аватар”, изпълняващ действията на своя оператор, може пък да замени пехотата.

Advertisements

Posted on 19.11.2016, in Анализи, Въоръжени сили and tagged , , , , , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink. Вашият коментар.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: