Руската армия ще получи уникален роботизиран комплекс – ловец на дронове


Руската армия ще получи уникален роботизиран комплекс - ловец на дроновеРуската армия ще получи уникален роботизиран комплекс, който, без човешка намеса, ще може да открива леки разузнавателни и ударни безпилотни апарати, съобщи „Известия“.

Самият комплекс ще бъде абсолютно „невидим“ в радиодиапазона, което няма да позволява на противника да го унищожи чрез противорадиолокационни ракети или други средства.

Неизлъчващата радиолокационна система“ (НРЛС) е разработена от АО „Завод Електромаш“ и представлява неголям дистанционно управляем гъсеничен всъдеход, на чийто корпус е монтирана приемната антена на пасивния радар.

С дължината си от под 2 м и ширина по-малко от 1,5 м платформата е с тегло под 1 тон. НРЛС може да развива скорост до 12 км/ч и да остава на практика безшумен благодарение на електродвигателя си.

Комплексът може да засича безпилотни апарати на врага на разстояние до 5 км чрез бордовия си радар и до 3 км с помощта на оптико-електронни средства.

Опитно-конструкторските работи по системата ще продължат до средата на 2017 г., след което комплексът ще премине всички необходими вътрешни тестове и ще бъде доставен на министерството на отбраната.

Ключовият елемент на комплекса е уникалният пасивен радар, който, за разлика от обикновените радари, не излъчва никакви сигнали и работи на принципа на мощна антена, приемаща сигнали от други предаватели.

Той може да засича дронове по всички сигнали, които те излъчват. След това бордовият изчислителен комплекс анализира получените данни и определя местоположението на източника.

Advertisements

Posted on 18.11.2016, in Въоръжени сили, Наука и технологии and tagged , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink. Вашият коментар.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: