Новата обединена армейска групировка на Русия и Армения в Кавказ


Новата обединена армейска групировка на Русия и Армения в КавказПрезидентът на РФ Владимир Путин одобри съответното предложение на правителството на Русия за създаване на обединена армейска групировка. Според военните експерти отсега нататък в случай на нападение върху една от страните войските на Москва и Ереван съвместно ще отразят заплахата.

Русия и Армения ще създадат обединена армейска групировка в кавказкия регион. Съответното предложение на правителството на РФ бе одобрено на 14 ноември от президента на страната Владимир Путин.

Сега на Министерството на отбраната на РФ, съвместно с Министерството на външните работи на РФ, им предстои да проведат серия от преговори с арменските си колеги, и след като приключат работа, да подпишат споразумение от името на Руската федерация.

По време на преговорите военните и дипломатите ще имат право да внасят, със съгласието на правителствата на двете страни, промени в проектодокумента.

Задачите на групировката

Алиансът се създава, за да се осигури безопасността на Русия и Армения в региона на Кавказ.

Военнослужещите на РФ и Армения ще са длъжни да отблъснат всяко нападение над която и да е от страните, а също така да пресичат всеки опит за незаконно проникване през границите на двете държави.

В мирно време групировката в кавказкия регион ще бъде под командването на Генералния щаб на Армения. А в период на военни действия цялото ръководство по това направление ще преминава под командването на Южния военен окръг на Русия, дислоцирано в Ростов на Дон (1073 км южно от Москва).

„Отсега нататък на Генералния щаб на Армения изцяло и напълно се прехвърлят пълномощията по планирането на съвместните мероприятия в региона: учения, командно-щабни тренировки и т.н.“, каза за „Руски дневник“ военният анализатор и заместник директор на Института за САЩ и Канада при РАН Павел Золотарьов.

При това, според експерта, това споразумение позволява и на Москва, и на Ереван да провеждат своя независима политика, при която за нито една от страните няма натиск „отгоре“.

„Най-важното е, че сега ще се създаде „единно отбранително пространство“ между двете страни. Освен разработката на съвместни планове за подготовка и бойни действия на войските, Армения ще може да закупува руско въоръжение по вътрешни руски цени, а не като чуждестранен клиент“, отбеляза в интервю за „Руски дневник“ военният наблюдател на „Известия“ Дмитрий Сафонов.

Той подчерта, че в случай на нападение срещу Армения, цялата армия на Южния военен окръг (силите на Черноморския флот и Каспийската флотилия, сухопътните войски, ВВС и т.н.) ще участват в отбраната на нейната територия.

Споразумението се сключва за срок от пет години с опция за автоматично удължаване, ако никоя от страните не изяви желание за прекратяване на сътрудничеството.

Между Русия и Беларус вече има подписан аналогичен договор.

Военен алианс по модел на НАТО?

По думите на Золотарьов в проекта за обединена армейска групировка и дума не се споменава за създаване на военен алианс по образ и подобие на Северноатлантическия.

„Такъв съюз подразбира съвместен военен бюджет, военна политика и т.н. На свой ред обединената армейска групировка се свежда до повишено сработване на двете армии по време на бойни действия“, каза за „Руски дневник“ военният експерт.

Проблемът с Нагорни Карабах

Тази държава не е призната нито от Москва, нито от Ереван. При това, по думите на Сафонов, в конституцията на Армения е указано, че именно тя носи отговорност за безопасността на Нагорни Карабах.

„Русия се абстрахира от този конфликт. В рамките на новото споразумение нашите войски няма да могат да бъдат използвани при бойни действия в този регион. Нагорни Карабах ще бъде защитаван само от арменските въоръжени сили“, казва експертът.

Руските войски в Армения

В град Гюмри, 126 км северно от столицата на Армения, се намира 102-а военна база на въоръжените сили на РФ.

Числеността на войските наброява около 5000 души.

В състава на базата са включени три мотострелкови, един артилерийски и един зенитно-ракетен полк. Освен това, в региона са дислоцирани звена от изтребители Миг-29 четвърто поколение.

Руската база е въоръжена с около 100 танка Т-72, от порядъка на 150 БМП-2 и БТР-70/80, а също така с ракетни системи за залпов огън БМ-21 „Град“ и БМ-30 „Смерч“, дивизион С-300В и „Бук-М1“, вертолети Ми-24 и Ми-8.

Реклами

Posted on 18.11.2016, in Анализи, Въоръжени сили and tagged , , , , , , , , , . Bookmark the permalink. Вашият коментар.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: