Топ-5 на най-добрите подводници в света: На първо място са руските подводни крайцери „Акула“


Топ-5 на най-добрите подводници в света: На първо място са руските подводни крайцери "Акула"Шведското издание „Еспресен” публикува рейтинг на най-големите в историята на флота подводници. В първата петица се оказаха три лодки от съветско (руско) производство, а рейтинга оглави проектът 941 „Акула” („Тайфун” според класификацията на НАТО).

В класирането влязоха и подводници на САЩ и Великобритания. Сега всички подводници от приведеното класиране се намират в бойния състав на своите флоти.

1. ПРОЕКТ „АКУЛА“. СССР/РУСИЯ. ВОДОИЗМЕСТВАНЕ – 48 000 Т

Най-големият подводен крайцер в света. Проектиран е от Централното конструкторско бюро „Рубин”. Строителството на подводници от серията 941 започва през 1976 г. „Акула” става отговор на подводниците от типа „Охайо”. От 1981до 1989 г. в „Севмаш” са построени шест подводници от този проект.

Сега в бойния състав на руския Военноморски флот е само тежкият атомен ракетен подводен крайцер със стратегическо предназначение ТК-208 „Дмитрий Донской”. Именно на него се проведоха първите изпитания на междуконтиненталната балистична ракета с морско базиране „Булава”.

Размери на подводницата: дължина — 172,8 м, широчина — 23,3 м, водоизместване — 48 000 тона. Всяка подводница има 20 тристепенни балистични ракети с твърдо гориво Р-39 с маса над 9 тона, с далечина на полета над 8300 км, снабдени с разделяща се бойна част с индивидуално насочване на 10 бойни блока към зададените цели. На подводницата също така има малък басейн, солариум, сауна, спортна зала и кът за домашни любимци. Размерите на подводницата позволяват да разбива лед с дебелина над два метра.

2. ПРОЕКТ „БОРЕЙ“. РУСИЯ. ВОДОИЗМЕСТВАНЕ 24 000 Т

Стратегическите атомни ракетоносачи от класа „Борей” са проектирани от Централното конструкторско бюро за морска техника „Рубин” през 80-те години на миналия век. В състава на руския флот има три подводни крайцера,а четири се намират в етап на строителство. Строителството на осмия „Борей” ще започне през декември тази година. Планирано е до 2021 г. да бъдат построени общо осем такива ракетоносачи, при което пет от тях ще бъдат от модернизирания проект 955А.

В бъдеще „Борей” трябва да стане основата на морската съставна част на ядрената триада на Русия. Размерите на подводницата: подводно водоизместване — 24 000 т, дължина на корпуса — 170 м, широчина — 13,5 м. Всяка подводница носи 16 междуконтинентални балистични ракети с твърдо гориво Р-30 „Булава” с далечина на полета над 8000 км, снабдени с 10 разделящи се бойни части с индивидуално насочване към целите.

3. ПРОЕКТ „ОХАЙО“. САЩ. ВОДОИЗМЕСТВАНЕ 18 750 Т

Проектът „Охайо” е серия от 18 американски стратегически атомни подводници трето поколение, влязло в бойния строй от 1981 до 1997 г. Подводниците се отличават от предшествениците си с бойния потенциал и с повишената скритност.

Първите осем подводници от серията първоначално бяха снабдявани с ракети „Трайдънт-1″, след това четири от тях бяха превъоръжени с крилати ракети „Томахоук”. Останалите получиха на въоръжение ракетите „Трайдънт-2″. Подводниците от типа „Охайо” са основата на стратегическите настъпателни ядрени сили на САЩ.

Размерите на подводницата: водоизместване — над 18 000 тона, дължина — 170,6 м. Екипажът на подводницата наброява 100 души.

4. ПРОЕКТ „МУРЕНА“/“ДЕЛТА-2“. СССР/РУСИЯ.

Водоизместване 18 200 т

Класът подводници от типа „Мурена” „Делта” според класификацията на НАТО) е създаден по времето на студената война. Задачата им е била удари по американски промишлени и военни обекти. Този клас има четири подкласа.

Проектът 667Б („Делта-1″) е приет на въоръжение през 1972 г. Построени са общо 18 подводници,последната е въведена в експлоатация през 1998 г. Проектът 667Д („Делта-2″) е модификация с допълнителни ракетни отсеци. Проектът 667ДР „Калмар” („Делта-3″) са първите подводници, способни да изстрелват целия си комплект балистични ракети с един залп. Проектът 667БДРМ „Делфин” („Делта-4″) се отличава от предшествениците си с безшумност.

Размери на подводницата: дължина — 167 м, широчина — 12 м, водоизместване — 18 000 тона. Във въоръжението й влиза 16 пускови установки за междуконтинентални балистични ракети „Синева”. От 1984 до 1990 г. са построени общо седем крайцера от този тип. Сега в състава на флота има шест такива подводници, които са основа на морската ядрена съставляваща на Въоръжените сили на Руската федерация.

5. ПРОЕКТ „ВАНГАРД“. ВЕЛИКОБРИТАНИЯ. ВОДОЗИМЕСТВАНЕ – 15 900 Т

Целият ядрен потенциал на Обединеното кралство е разположен на четири подводници от класа „Вангард”. Те се намират в базата Клайд в Шотландия.

Подводниците са построени през 90-те години на миналия век. Те идват на смяна на остарелите подводни кораби от типа „Резолюшън” и на практика са тяхно по-нататъшно развитие. Планирано е подводниците от този клас да бъдат изведени от експлоатация не по-рано от 2028 г.

По своите размери и водоизместване съществуващите британски подводници отстъпват на някои чуждестранни кораби от същия клас. Размерите на подводницата: дължина — 150 м, широчина — 12,8 м, водоизместване 15 900 т. Подводницата е въоръжена с 16 американски балистични ракети „Трайдънт-2D5”.

Posted on 17.11.2016, in Анализи, Въоръжени сили and tagged , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink. Вашият коментар.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: