Русия ще се оттегли от Римския статут на Международния наказателен съд


Русия ще се оттегли от Римския статут на Международния наказателен съдРуският президент Владимир Путин подписа разпореждане за намерението на Русия да се оттегли от Римския статут на Международния наказателен съд, съобщи „Комерсант“.

„Да се приеме предложението на руското министерство на правосъдието за изпращане на генералния секретар на ООН на уведомление за намерението на Руската федерация да не бъде участник в Римския статут на Международния наказателен съд, приет на Дипломатическата конференция на пълномощните представители под егидата на ООН в Рим на 17 юли 1998 г. и подписан от името на Руската федерация на 13 септември 2000 г.“, се посочва в документа, публикуван на официалния портал за правна информация на Русия.

„Международният наказателен съд така и не оправда надеждите, които му се възлагаха, и не се превърна в истински независим и авторитетен правосъден орган“, каза говорител на руското външно министерство, цитиран от „Индипендънт“.

Римският статут, който влезе в сила през 2002 г., е основната дейност на Международният наказателен съд.

Русия подписа международният договор през 2000 г., но и до момента не го е ратифицирала.

Така юрисдикцията на международното правосъдие не обхваща Русия, както и САЩ, Китай, Украйна и редица други страни, посочва РИА „Новости“.

ЮАР, Бурунди и Гамбия също вече обявиха намерението си да излязат от състава на съда.

На африканския континент съдът е обект на критики в пристрастие и затова, че разследва изключително събития, случили се на територията на Африка, посочва „Комерсант“.

Реклами

Posted on 17.11.2016, in Международна политика and tagged , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink. Вашият коментар.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: