Новият президент на Молдова: Западът не разбра дълбоките ни връзки с Русия и сме категорично против за влизане в състава на НАТО


Новият президент на Молдова: Западът не разбра дълбоките ни връзки с Русия и сме категорично против за влизане в състава на НАТОНовоизбраният президент на Молдова Игор Додон категорично е против неговата страна да влиза в състава на НАТО. Политикът разказа в интервю за „Звезда”, че против това не е само той, а и по-голямата част на населението на Молдова.

„Позицията на Молдова, а и моята еднозначна позиция, е никога да не ставаме част от НАТО. Мнозинството от гражданите на Република Молдова са категорично против”, каза новоизбраният президент.

Освен това, както подчерта Додон, разширяването на Алианса на Изток и, в частност, плановете за разполагане в Румъния на елементи на американската ПРО, е насочено против Русия.

„Мисля, че всички разбират защо това се прави. Те се опитват да го представят като мярка срещи някакъв мним враг в Африка или Азия, но това се прави против Русия, всички го знаят”, заяви политикът.

При това той изрази надежда, че с избирането на Доналд Тръмп за президент на САЩ ситуацията на международната арена ще се промени.

„Малките народи и държави не трябва да бъдат използвани за пушечно месо в името на геополитическите интереси. Категорично не искам това да се случва с моята страна”, каза новоизбраният президент на Молдова.

Новоизбраният президент разказа още защо Западът в течение на няколко години се е опитвал да се намеси в ситуацията в страната и да я притегли в своята орбита на влияние.

При това, по неговите думи, западните политици не са разбирали колко дълбоки връзки има Молдова с Русия.

„Имаме много дълги връзки, приятелство. Не е само 1812 година, когато станахме част от Руската империя. Те са много по-дълбоки. Някой от западните лидери не успя да разбере това и се опита да го разруши. Аз им казвах: Момчета, няма и да се получи, нас ни свързват твърде много неща”, каза новоизбраният държавен глава на Молдова.

Advertisements

Posted on 17.11.2016, in Вътрешна политика and tagged , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink. Вашият коментар.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: