Европа пак запя старите газови песни


Европа пак запя старите газови песни От Европа непрекъснато звучат заявленията на европейските чиновници за отказ от руския газ, а същевременно го купува във все по-големи количества.

От януари до октомври т.г. доставките са нараснали с 10%. За Германия „Газпром” е изнесъл със 7,5% повече газ, за Великобритания — с 54,6%, за Франция — с 20,4%, за Австрия — с 27,5%, за Гърция — с 47,3%, за Холандия — с 91,8%, за Дания — със 149,4% и за Полша — с 16,7%.

През тази година руската компания установи исторически годишен рекорд, а дневните се установяват всеки ден.

„Вече работим в зимен режим и всичките ни клиенти купуват повече не само от миналата година, но и от историческите максимуми. Това се отнася за всички европейски страни и преди всичко за западноевропейските. На този фон продължават да ни пеят песни, че втечненият газ може да им реши проблемите със снабдяването”, заяви зам.-шефът на „Газпром” Александър Медведев.

Той добави, че с настъпването на зимата се очаква допълнително увеличение на доставките. „Газпром” се стреми не само да увеличава доставките си за Европа, но и да диверсифицира транзитните маршрути, за да има възможност за по-голяма гъвкавост.

Напоследък добивът на газ от Северно море непрекъснато пада и това още повече засилва необходимостта от руски газ — особено за Северозападна Европа. Този факт поставя остро въпроса за зависимостта от транзита през Украйна, която излага на големи рискове както Русия, така и европейските потребители.

Затова изграждането на газопроводи, заобикалящи Украйна са обективна необходимост, а не политическа цел.

Според прогнозите на Eurogas потреблението на синьо гориво в Европа през тази година ще нарасне с 6%, достигайки 447,1 млрд. куб. м. В момента това се дължи главно на активното използване на газ в производството на електроенергия, промишлеността и транспорта.

Така например, за последната година броят на автомобилите, работещи на газ се е увеличил с 9%. Делът на „Газпром” на европейския газов пазар през 2015 г. бе 31%, като показателят също бележи ръст.

Основен и традиционен конкурент на руската компания на този пазар е втечненият природен газ (ВПГ). На територията на страните от ЕС бяха построени 20 терминала за приемане на доставки от много южни и близкоизточни страни — от Катар до Тринидад и Тобаго.

Идеята е, че това ще намали зависимостта от Русия. Проблемът обаче е в това, че ВПГ е по скъп от пристигащия по тръбопроводите газ и затова потребителите прибягват до него само, когато традиционните доставчици не могат да осигурят необходимите обеми.

Тук има и една особеност — европейският газов пазар е доста неизгоден за износителите на ВПГ, защото цените са твърде ниски, макар по принцип перспективата за излизане на този пазар е съблазнителна. На този етап за доставчиците е много по-изгодно да пласират горивото си в други страни — в Азия или дори в Южна Америка.

Проблемът на държавите от Южна Европа е в това, че за да получават редовни доставки на по-евтин газ, трябва да бъде изградена по-гъста газопреносна мрежа. Само нови инфраструктурни проекти биха гарантирали свободен достъп на синьо гориво от север на юг и от изток на запад. Като се има предвид постоянният дефицит на финансиране и бюджетните проблеми, твърде проблематично се оказва строителството на нови терминали за ВПГ и покупката на скъп газ.

Въпреки това търсенето на ВПГ също ще нараства, тъй като европейската енергетика твърдо върви към пълен отказ от използването на въглища и те трябва да бъдат заменени с друг вид гориво.

Предполага се, че за това на Европа ще са й нужни допълнително 70 млрд. куб. м газ годишно и при всички случаи ще се наложи Европа да купува и скъпия втечнен газ.

Същевременно някои политици продължават да говорят за замяна на традиционния газ с ВПГ и със „зелени” източници на енергия. За подобна перспектива и дума не може да става, опонират им експерти.

Това звучи прекрасно като обещание и лозунг, но прагматизмът и ограничените финансови средства налагат друго — природният газ е икономически най-ефективен, смятат те.

Приказките, че вносът на ВПГ от САЩ щял в най-близко бъдеще напълно да измести руския газ от европейския пазар, сигурно ще продължат да се разказват, но няма никакъв шанс те да се сбъднат скоро.

Advertisements

Posted on 17.11.2016, in Анализи, Енергийни проекти and tagged , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink. Вашият коментар.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: