Международният наказателен съд: Пентагонът и ЦРУ са извършили военни престъпления в Афганистан


Международният наказателен съд: Пентагонът и ЦРУ са извършили военни престъпления в АфганистанПрокурорът от Международния наказателен съд (МНС) Фату Бенсуда съобщила, че събраната до сега информация позволява да се предположи, че ЦРУ и американските войници в Афганистан извършвали мъчения и други военни престъпления по време на разпити.

В доклада на прокурора се говори за предполагаеми военни престъпления от 1 май 2003 г. до 31 декември 2014 г. против най-малко 61 души. Изрично се уточнява, че голямата част от престъпленията е извършена през 2003-2004 г.

Отбелязва се, че служителите на ЦРУ са използвали мъчения и жестоко отношение към 27 от задържаните на територията на Афганистан и в други страни, членки на МНС (Полша, Румъния и Литва).

„Тези предположени престъпления не били лошо отношение към няколко отделни личности. Те по-скоро представляват част от одобрени методи на разпити с цел получаване на „достоверни разузнавателни данни” от задържаните” – се казва в отчета на прокурор Бенсуда.

По-рано източник от МВнР на Русия заяви, че в Москва приветстват намеренията на Международния наказателен съд да започне разследване на вероятните военни престъпления в Афганистан, за извършването на които са заподозрени военните от САЩ.

Posted on 15.11.2016, in Въоръжени сили and tagged , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink. Вашият коментар.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: