Медии: Киев върви към нов „Майдан“


Медии: Киев върви към нов "Майдан"В Киев от днес започват масови протести, които ще продължат цяла седмица и вече бяха наречени от медиите нов „майдан“, съобщава RT .

Очаква се по улиците на украинската столица да излязат стотици хиляди граждани, недоволни от високите сметки за отопление и загубата на спестявания във фалирали банки.

Новите протести съвпадат с периода за плащане на комуналните услуги. Тази година ноемврийските сметки на украинците за отопление са със 70-90% по-високи, в сравнение с миналата.

Около 11 часа във вторник пред украинския парламент вече се бяха събрали близо 1500 души, част от улиците в Киев са блокирани.

Протестиращите настояват да им бъдат върнати спестяванията във фалиралите банки „Михайловски“, Делта Банка и VAB Банка, а също и за намаляване на битовите сметки.

Украинските власти предупредиха за възможни масови изстъпления още в понеделник. В медиите дори се появи информация, че в страната е създаден щаб за бързо реагиране на възможни безредици.

Съобщено бе, че структурата се оглавява от председателя на Съвета за национална сигурност и отбрана (СНБО) Александър Турчинов, а в състава й влизат вътрешният министър Арсен Авраков, главният прокурор Юрий Луценко, представители на Службата за сигурност на Украйна (СБУ) и на разузнаването.

Пак според медиите на полицаите е разпоредено да не допускат в столицата автобуси на протестиращите.

Властите опровергаха тази информация. В официално съобщение на СНБО се казва, че не са сформирани никакви щабове и полицията работи в нормален режим.

Първоначално за 15 ноември бе насрочен протестът на банковите вложители, а следващите демонстрации трябваше да са на 17-и. По последна информация обаче и протестиращите срещу шоковите цени на газа също ще излязат днес, пише „Правда“.

В навечерието на 15 ноември оставка подаде шефът на Националната полиция Хатия Деканоидзе. Според експерти причина за оттеглянето й е отказът да поеме отговорността за евентуални сблъсъци, пише „Правда“.

Advertisements

Posted on 15.11.2016, in Вътрешна политика and tagged , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink. Вашият коментар.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: