Кремъл: Перспективите за възобновяване на проектите за газопровода “Южен поток“ и АЕЦ “Белене“ засега са минимални


Кремъл: Перспективите за възобновяване на проектите за газопровода “Южен поток“ и АЕЦ “Белене“ засега са минималниПерспективите за възобновяване на проектите ” за газопровода “Южен поток“ и АЕЦ “Белене“ засега са минимални, смятат в Кремъл, предаде руската агенция ТАСС

“Както изглежда сега (сътрудничеството по проектите), тези перспективи (за тяхната реализация) са минимални“, заяви пред журналисти прессекретарят на руския президент Дмитрий Песков, коментирайки изхода от президентския вот в България.

Той отбеляза, че по-рано Русия е разработила няколко големи проекта съвместно с България.

“По известни причини, които предизвикват дълбоко съжаление, тези проекти бяха прекратени… Надяваме се, че ще се появят нови. Русия винаги е била и ще бъде привърженик на идеята за разширяване на сътрудничеството с България“, каза Песков.

Проектът за газопровода “Южен поток” не се разглеждаше като опция и от правителството на ГЕРБ, което в понеделник подаде оставка.

Плановете на кабинета бяха морското трасе на проект да стане част от газовия хъб “Балкан”, подкрепян от Европейската комисия, включително финансово.

Съдбата на проекта за този газоразпределителен център ще зависи от следващото правителство.

Същото се отнася и за АЕЦ “Белене”, за която подалият оставка кабинет на Бойко Борисов смяташе след уреждане на отношенията на НЕК с руската “Атомстройекспорт” по арбитражното дело за изработеното оборудване да обяви приватизация.

Засега единственото сигурно нещо по ядрения проект е плащането на 1.2 млрд. лева за произведените в Русия реактори, което НЕК е поела ангажимент да стане до 15 декември, за да спести 90 млн. елв. лихви.

Advertisements

Posted on 15.11.2016, in Балканите, Енергийни проекти and tagged , , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink. Вашият коментар.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: